Hotel Lavina Jahorina

 

.

Biće izrađen novi projekat sanacije klizišta na Tjentištu

Biće izrađen novi projekat sanacije klizišta na Tjentištu

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović izjavio je da će u saradnji sa nadležnim institucijama biti napravljen novi projekat sanacije klizišta i uređenja drenažnog i odvodnih kanala na područje Spomen-kompleksa na Tjentištu kako bi bilo spriječeno prodiranje vode.

 

On je potvrdio da je u prostorijama opštine Foča pronađena projektna dokumentacija sanacije klizišta iz 1986. godine, ali da će biti napravljen novi projekat.

 

Jovanović je rekao da će, najvjerovatnije, po nalogu ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić biti formiran tim koji će izraditi projekat i procjeniti štetu.

On kaže da klizište kod spomenika na Tjentištu miruje, te da je jutros počelo čišćenje odvodnih i drenažnih kanala, čime se stvaraju dobre pretpostavke da ne dođe do daljeg obrušavanja zemljišta.

 

Jovanović je rekao da je planirano ugrađivanje opreme koja bi u narednih godinu dana pratila eventualno pomjeranje zemljišta oko spomenika i Spomen-kosturnice.

 

On dodaje da spomenik borcima stradalim u Bici na Sutjesci trenutno nije ugrožen klizištem, dok bi Spomen-kosturnica mogla biti ako bi došlo do novog pomjeranja zemljišta.

 

Usljed obilnih padavina u subotu, 3. februara, na Tjentištu se pokrenulo klizište koje je odnijelo pola brda i ugrozilo prostor na kojem se nalazi Spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u Bici na Sutjesci.

 

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine.

 

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu.

 

Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju. Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca Bitke na Sutjesci sagrađena je 1958. godine.

 

Srna