Hotel Lavina Jahorina

 

.

Počinju Zimske olimpijske igre

Počinju Zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre biće otvorene danas u Pjongčangu, a to će za svijet biti izuzetan trenutak – na Olimpijadi koja se održava u Južnoj Koreji učestvovaće i njihov nuklearni rival Sjeverna Koreja.

 

Paralelno sa sportskim takmičenjima u Pjongčangu, udaljenom samo 80 kilometara od dobro čuvane granice sa Sjevernom Korejom, odvijaće se i niz političkih događaja iako i dalje postoji nesmanjena nelagodnost zbog potencijalnog nuklearnog rata u tom regionu, navodi AP.

 

Prije samo više nedjelja Sjeverna Koreja je prijetila južnom susjedu ratom što čini već dugo i uporno, od njihovog međusobnog konflikta, jednog od najkrvavijih u 20. vijeku.

Zato će to biti nešto gotovo ravno čudu za Južnokorejce kada budu posmatrali scene u kojima je njihov demokratski izabrani predsjednik domaćin sjevernokorejskoj zvaničnici, sestri lidera te zemlje Kim Džong Una i unuci čovjeka koji je 1950. naredio invaziju na njihovog južnog susjeda.

 

Tako će nakon decenija spora koji je na mahove, posebno tokom prošle godine, izgledao da će prerasti u još jedan korejski rat, sestra sjevernokorejskog lidera, Kim Jo Džong, sesti za isti sto, tokom ručka za međunarodne goste, sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džaeinom.

 

Oslabljene su, međutim, nade da će Olimpijske igre pomoći u rješenju napetog spora SAD i Pjongjanga oko sjevernokorejskog nuklearnog programa pošto su danas sjevernokorejski državni mediji objavili da njihovi zvaničnici nemaju namjeru da se sretnu sa američkim zvaničnicima u Pjongčangu, prenosi Rojters.

 

U Pjongčangu će inače boraviti američki potpredsjednik Majk Pens sa delegacijom.

 

rts