Hotel Lavina Jahorina

 

.

Rijeka Sana izlila se u centru Prijedora

Rijeka Sana izlila se u centru Prijedora

Rijeka Sana izlila se danas u Prijedoru iz korita. Vidljivo je to i u samom centru grada, javlja N1.

 

Podsjećamo, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava.

 

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu, a u naselju Ćele kod Novog Grada voda iz potoka Ovanjska ugrozila je jedno domaćinstvo, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

 

Una se od jutros približila i kućama u naselju Vidorija kod Novog Grada koje za sada nisu poplavljene.

 

 

Vodostaj Une u 12.00 časova iznosio je 474 centimetra, što je za 13 centimetara više od jutros u 7.00 časova.

Nivo Sane je 500 centimetara ili 10 centimetara više nego jutros.

U ovoj opštini od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

Redovna odbrana od poplava na snazi je kod vodostaja Une na 450 centimetara, a vanredna na 510 centimetara.

 

Načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Ratko Pavić rekao je da se prati situacija i da se službe pripremaju za eventualno rizičnije situacije.

 

Prema informacijma iz Centra za obavještavanje, ugriženi su putevi pored stočne pijace u Novom Gradu, u Dolini Japre u Suhači i u Jagodnjaku na pravcu prema Kršljama, gdje je voda izašla na put, ali saobraćaj još nije obustavljen.

 

Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

 

Od noći sa četvrtka na petak, 8. na 9. mart, zbog izlivanja Sane u Blagaju, u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

 

Zbog odrona, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Novi Grad-Karan od petka, 9. marta.

 

U opštini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplava i zaplavila je tri domaćinstva i mjestu Bajinci-Gaj. Nema ugroženih ljudskih života.

Na snazi redovne mjere zaštite od poplava na Uni i Savi

Na području opštine Kozarska Dubica vodostaji rijeka su u porastu, a od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava uz tok rijeke Une i uz rijeku Savu, dok se kod pritoka bilježe izrazito visoki vodostaji Moštanice i Rakovice, potvrdio je šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

 

On je naveo da je vodostaj rijeke Une jutros iznosio 404 centimetra, a Save 819 centimetara, te da vodostaji rastu dva do tri centimetra na sat.

 

"Zbog porasta vodostaja rijeka situacija u našoj opštini se usložnjava, ali problema izazvanih izlivanjem za sada nema", rekao je Trubarac.

 

Domaćinstva i putne komunikacije u Kozarskoj Dubici nisu ugrožene, osim u mjestu Božići, gdje se izlila rijeka Moštanica, ali ne u tolikoj mjeri da zaustavi saobraćaj.

 

Trubarac je napomenuo da situacija u opštini Kozarska Dubica isključivo zavisi od intenziteta topljenja snijega u gornjem toku rijeka Une i Save, te eventualno novih padavina.

 

"Vodostaj većih rijeka na sjeverozapadu Republike Srpske su u porastu", saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite, koja se poziva na podatke operativno-komunikacijskih centara i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske saopštila je da prati prognozu Republičkog hidrometeorolškog zavoda, motri situaciju i preduzima mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

 

Srna