Hotel Lavina Jahorina

 

.

I dalje obustavljen saobraćaj između Kozarske Dubice i Kostajnice

I dalje obustavljen saobraćaj između Kozarske Dubice i Kostajnice

Saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica između mjesta Špilja i Vrioci potpuno je obustavljen za sve kategorije vozila zbog izlivanja rijeke Une i odvija se alternativnim pravcima.

 

Zbog izlivanja rijeke Sane u prekidu je odvijanje saobraćaja na pravcima Prijedor-Bišćani, Blagaj–Radomirovac, Blagaj-Dvorna, Urije-Šuća i Blagaj – Vitasovci.

 

Zbog slijeganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog puta Moštanica-Kozarska Dubica u mjestu Božići, saobraćaj je obustavljen i postavljena je vertikalna signalizacija. I dalje je zbog aktiviranja klizišta obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Karan-Novi Grad i postavljeni su vertikalna signalizacija i fizičke prepreke.

 

Na većini ostalih puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se jutros odvija po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i preko planinskih prevoja.

 

U višim planinskim predjelima i preko prevoja zbog niske jutarnje temperature moguć je nailazak na poledicu.

 

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, posebno na pravcima Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Zvornik-Konjević Polje, Karakaj-Caparde, Višegrad-Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo.

 

Na dionici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

 

Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Prnjavoru, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

 

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”.

 

Zbog sanacionih radova saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

 

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

 

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

 

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu Mrkonjić Grad-Ključ u mjestu Dragoraj, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica.

 

Zbog aktiviranih klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, na dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača.

U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe.

 

Jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari. U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do.

 

Saobraćaj se odvija jednosmjerno preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom signalizacijom. Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

 

U toku je preventivna kampanja pod nazivom “Osvjetlaj obraz domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom”, koja će trajati do kraja marta, a sprovodi je AMS Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i lokalnim zajednicama.

 

Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosno-signalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prikolici.

 

U toku je i tradicionalna republička kampanja “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”, a AMS Republike Srpske poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza.

 

U toku je i republička preventivna kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura” koju sprovodi AMS Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a osnovna poruka kampanje jeste vidljivost pješaka. U Federaciji BiH na regionalnom putu Drvar-Martin Brod zbog većeg odrona na snazi je obustava saobraćaja.

 

Srna