Hotel Lavina Jahorina

 

.

Beba rođena četiri godine poslije smrti roditelja

Beba rođena četiri godine poslije smrti roditelja

U Kini je jedna beba rođena od surogat majke četiri godine poslije pogibije njenih roditelja u saobraćajnoj nesreći, prenijeli su kineski mediji. Par, koji je nastradao 2013. godine, zamrznuo je nekoliko embriona u nadi da će dobiti potomstvo putem vantjelesne oplodnje.

 

Poslije nesreće, njihovi roditelji vodili su pravnu borbu da im se dozvoli da iskoriste embrione, prenio je Bi-Bi-Si.

 

Dječak je rođen 2017. gdoine od surogat majke iz Laosa, prenio je list "Bejžing njuz".

 

List je opisao pravne detalje slučaja koji je bez presedana u kineskoj pravosudnoj praksi. U vrijeme kada se nesreća dogodila, embrioni su bili bezbjedno smješteni u bolnici u Nanđingu, zamrznuti na minus 196 stepeni Celzijusovih u cisterni sa tečnim azotom.

Četvoro roditelja nastradalog para dobili su odobrenje od suda da iskoriste oplođene jajne ćelije. Pošto je surogat roditeljstvo nelegalno u Kini, morali su da odu u inostranstvo.

 

Roditelji para su odbrali Laos, gdje je komercijalno surogatstvo legalno.

 

Nijedna avio-komapnija nije željela da transportuje embrione, pa su oni u zamrznutom stanju transportovani automobilom.

 

Specijalizovana agencija pronašla je surogat majku i dječak je rođen u decembru 2017. godine. Sljedeći problem bilo je državljanstvo dječaka koji je dobio ime Tijantijan.

 

On je rođen u Kini, a majka je iz Laosa doputovala uz pomoć obične turističke vize. Pošto dječak nije imao biloške roditelje, svih četvoro baka i deda morali su da daju krv radi obavljanja DNK testova, čime je potvrđeno da je on zaista njihov unuk i da su mu roditelji bili kineski državljani.

 

Srna