Hotel Lavina Jahorina

 

.

Beograd će blokirati ulazak Prištine u Interpol uz pomoć Rusije

Beograd će blokirati ulazak Prištine u Interpol uz pomoć Rusije

Srbija je počela diplomatske aktivnosti kako bi spriječila prijem samoproglašenog Kosova u Interpol na Generalnoj skupštini ove organizacije u novembru, a pokušaje Prištine blokiraće uz pomoć Rusije, pišu današnje "Večernje novosti".

 

Prema saznanjima lista, Moskva, koja je i sada glavni partner Beograda u Lionu, lobiraće za to da molba samoproglašenog Kosova ne bude na konačnom dnevnom redu Skupštine, koji će se utvrđivati na jesen.

 

Iz Prištine je prošlog mjeseca saopšteno da imaju potvrdu da je njihov zahtjev uvršten u nacrt dnevnog reda 87. Generalne skupštine Interpola, koja će zasjedati od 18. do 21. novembra.

U sjedištu Interpola u Lionu nedavno je boravila i delegacija Srbije predvođena direktorom policije Vladimirom Rebićem, koji je poručio da će Beograd razgovarati sa svim članicama te organizacije kako bi ih ubijedio da eventualno pristupanje samoproglašenog Kosova Interpolu ne bi bilo ni u interesu Srbije ni samog Interpola.

 

Za pripremu dnevnog reda Generalne skupštine svjetske policijske organizacije zadužen je Izvršni komitet, kome trenutno predsjedava Meng Hongvej iz Kine.

 

Ostalih 12 članova su iz Alžira, Koreje, Rusije, Kanade, Francuske, Belgije, Brazila, SAD, Moldavije, Singapura, Južne Afrike i Nigerije.

 

Prošle jeseni, prištinske vlasti odustale su od zahtjeva za prijem u Interpol, priznajući da nemaju dovoljnu podršku da bi se izglasala pozitivna odluka.

 

Za prijem nove članice neophodna je dvotrećinska većina, a od prošle godine, kada su primljeni Palestinska samouprava i Solomonska Ostrva, Interpol ima 192 članice.

 

Srna