Hotel Lavina Jahorina

 

.

Putin: Nelegalni napad u Siriji vodi u haos

Putin: Nelegalni napad u Siriji vodi u haos

Nove akcije kojima se krši Povelja UN-a kao što je nedavni napad pod američkim vodstvom na Siriju rezultirat će haosom u međunarodnim odnosima, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin svom iranskom kolegi Hassanu Rouhaniju u telefonskom razgovoru.

 

Dvojica čelnika osudila su subotnje zračne udare Sjedinjenih Država i njihovih saveznika po Siriji, i naglasili su da će to omesti proces stvaranja političkog rješenja za ratom razorenu zemlju, navodi Kremlj u saopćenju.

 

Naglašeno je da ta nelegalna akcija ozbiljno šteti mogućnosti političkog rješenja u Siriji.

Putin je posebno istaknuo da ukoliko se takve akcije, izvedene kršenjem Povelje UN-a, nastave, to će neizbježno dovesti do haosa u međunarodnim odnosima, navodi se u saopćenju.

 

Sjedinjene Države, skupa s Britanijom i Francuskom, pokrenule su raketne napade u Siriji u subotu, navodeći da je to odgovor na navodni napad hemijskim oružjem sirijske vojske. Sirijska vlada kategorički negira tu optužbu.

 

Vijeće sigurnosti UN-a istog je dana održalo vanrednu sjednicu posvećenu raketnom napadu na ruski zahtjev, ali nije usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje bombardovanje, prenosi Xinhua.

 

N1