Hotel Lavina Jahorina

 

.

Vučić: Izjave Haradinaja pokazuju da Kosovo kao država ne postoji

Vučić: Izjave Haradinaja pokazuju da Kosovo kao država ne postoji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da izjava premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaj da Priština nema svoju spoljnu politiku i da je vodi SAD, pokazuje da Kosovo kao država ne postoji, istakavši da protivnici Srbije nisu Albanci, nego oni koju su stvarali takozvanu državu Kosovo.

 

“Haradinaj je rekao da spoljnu politiku vode SAD. Ako imate situaciju da jedan od stubova državnosti vodi neko drugi, šta onda tražite?”, rekao je Vučić za Televiziju “Pink”.

 

On je naveo da zvanični Beograd razgovara o Kosovu i Metohiji sa SAD, Velikom Britanijom i nekim zemljama EU, koje “dramatično različito doživljavaju Kosovo od Srbije”.

 

Komentarišući gostovanje Haradinaja na Televiziji “Hepi”, Vučić je istakao da nije bio trenutak za to, ali da nije želio da ugrožava slobodu medija.

 

“Nama nisu protivnici Albanci, nego oni koju su stvarali tu takozvanu državu i otimali od Srbije teritoriju, i to ne od juče”, naglasio je Vučić. On je dodao da, kada govore Haradinaj i Hašim Tači, i kada god neko pomisli da su oni nešto rekli, treba da zna da im je to neko rekao da kažu. Vučić je ocijenio da je Zapad stvorio nezavisno Kosovo i da zato “na Prištinu gledaju kao na svoju bebu, koju moraju da čuvaju i odgajaju”.

“A kada je reč o Beogradu, kažu to dete ne moramo baš da ubijemo, ali ne moramo ni da brinemo kako da ga odgajamo i u koje škole da ga šaljemo”, rekao je Vučić.

 

Govoreći o hapšenju direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, on je naveo da uvijek, kada na Kosovu i Metohiji uhapse ili “izubijaju” nekog Srbina, onda po pravilu pozivaju obje strane na uzdržanost.

 

“To je jezik koji oni koriste jer su na strani Prištine. Mi znamo kakva je tamo realnost”, istakao je Vučić.

On je naglasio da su za Srbiju stalno teška vremena i da ova godina neće biti laka jer postoji velika želja da se riješi kosovskometohijski čvor.

 

Predsjednik Srbije kaže da, kada je riječ o kosovskom pitanju, postoje tri strane – Srbija, prištinske vlasti, a prema izjavama prištinskog zvaničnika Ramuša Haradinaja, i Amerikanci.

 

“Mislim da protiv sebe imamo mnogo jakih faktora i moramo u svemu tome da gradimo neke nove odnose, učvršćujemo stare, a da se pre svega borimo za svoje interese”, dodao je Vučić.

 

On je rekao da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku, “sjedi na svojoj stolici”, ali i da se varaju oni koji misle da je moguće razvijati bilo šta na evropskom kontinentu bez podrške NJemačke, sa kojom Srbija ima dobre odnose.

 

Srna