Hotel Lavina Jahorina

 

.

Grabar Kitarović: Šešelju najveća kazna postojanje države Hrvatske

Grabar Kitarović: Šešelju najveća kazna postojanje države Hrvatske

Odluka predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine posjetu Srbiji bio je "jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja".

 

To je izjavila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

 

"Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje nezavisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednice koje prenosi televizija N1.

 

Grabar Kitarovićeva je pozdravila reakciju najviših funkcionera Srbije i izrazila nadu da taj događaj neće pokvariti napredak u odnosima Srbije i Hrvatske, postignut u posljednjih nekoliko mjeseci.

 

Incident koji je izazvao lider radikala Vojislav Šešelj osudili su i brojni poslanici u Saboru Hrvatske. Srpska radikalna stranka je nešto ranije saopštila da je Šešelj u Skupštini Srbije psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu.

"Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova obezbeđenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg", navode radikali.

 

Ubrzo se oglasila i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je najoštrije osudila "brutalni pokušaj" lidera radikala "da ugrozi dostojanstvo Skupštine i hrvatske delegacije". Šešeljev postupak osudila je i premijerka Ana Brnabić:

 

"Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija koji se nalaze u prijateljskoj poseti nije ponašanje koje predstavlja Srbiju".

 

Podsjećamo, lider radikala osuđen je pred Haškim tribunalom na 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Hrvatima u selu Hrtkovci.

 

Glas Srpske