Hotel Lavina Jahorina

 

.

Žene iz BiH rodile skoro pedesetoro djece u bazama "Islamske države"

Žene iz BiH rodile skoro pedesetoro djece u bazama "Islamske države"

U bazama "Islamske države" u Siriji u protekle četiri godine rođeno je skoro 50 djece čiji su roditelji iz BiH, piše "Dnevni avaz".

 

List navodi da je u Savjetu ministara u toku formiranje koordinacionog tijela za rješavanja pitanja povratka terorističkih boraca i članova njihovih porodica, žena i djece sa ratišta iz Sirije, a taj postupak vodi Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

 

U informaciji, koju je Savjet ministara BiH dostavio u odgovoru na pitanje poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Maje Gasal-Vražalice, navodi se da djeca rođena u Siriji, a čiji su roditelji ili jedan od njih državljani BiH, stiču pravo na državljanstvo BiH ukoliko do 23. godine nadležnom organu u BiH podnesu prijavu za evidentiranje državljanstva.

Kada bi neka od državljanki BiH u Siriji uspjela da napusti tu zemlju, morala bi prvo da dokaže svoj državljanski status i identitet prije evidentiranja djeteta za prijavu dobijanja državljanstva, navodi se u odgovoru Savjeta ministara.

 

Pretpostavka Savjeta ministara je da lični i biometrijski podaci osoba koje su otišle u Siriju, postoje u Centralnom registru, što bi trebalo omogućiti provjere.

 

Za provjeru relevantnih činjenica za državljanski status osoba koje su došle iz Sirije morali bi se koristiti nalazi DNK laboratorije koja, navodno, djeluje na terenu u okviru Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, a kao pomoćni dokazi mogli bi se koristiti identifikacioni dokumenti izdati od IOM-a ili Kancelarije visokog sekretara UNHCR.

 

"Avaz" piše da nijedna institucija u BiH nema podatak o tome koliko je trenutno žena i djece u Siriji, koliko ih je otišlo protiv svoje volje i koliko bi ih se željelo vratiti.

 

Srna