Hotel Lavina Jahorina

 

.

Počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu

Počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu

U Rusiji će danas početi 21. Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Tokom 25 "radnih fudbalskih dana", ljubitelji fudbala imaće priliku da uživaju u gledanju 64 utakmice, u kojima će snage odmjeriti ukupno 32 nacionalna tima.

 

Svjetskom prvenstvu su prethodile 872 utakmice, koje su u okviru kvalifikacija za finalno takmičenje odigrali nacionalni timovi 210 država.

 

Utakmice će se igrati na 12 stadiona u 11 ruskih gradova, a prva utakmica, u kojoj će snage odmjeriti reprezentacije domaćina Rusije i Saudijske Arabije, biće odigrana na stadionu "Lužniki" u Moskvi.

 

Na istom stadionu 15. jula biće igrano finale Svjetskog prvenstva.

Osim Moskve, utakmice će se igrati u Jekaterinburgu, Kalinjingradu, Kazanju, Nižnjem Novgorodu, Rostovu na Donu, Sankt Peterburgu, Samari, Saranjsku, Sočiju i Volgogradu.

 

Na prvenstvu neće biti "fudbalskih sila" Italije i Holandije, koje nisu uspjele da se plasiraju na ovo veliko takmičenje.

 

Titulu svjetskog prvaka u Rusiji braniće NJemačka, koja je prije četiri godine u finalu Svjetskog prvenstva, koje je odigrano u Brazilu, bila bolja od reprezentacije Argentine.

 

Reprezentacija Srbije se kvalifikovala za Svjetsko prvenstvo u Rusiji i igraće u Grupi "E", u kojoj će snage odmjeriti sa višestrukim svjetskim šampionom reprezentacijom Brazila, te reprezentacijama Kostarike i Švajcarske.

 

Prvenstvo u Rusiji biće pretposljednje na kojem će se igrati u formatu od 32 nacionalna tima.

 

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija /FIFA/ ranije je najavila da će od 2026. godine na svjetskom prvenstvu u fudbalu učestvovati 48 nacionalnih timova. Svjetsko prvenstvo u fudbalu trajaće do 15. jula.

 

Srna