Hotel Lavina Jahorina

 

.

Predsjednik Republike uručio odlikovanja povodom Vidovdana

Predsjednik Republike uručio odlikovanja povodom Vidovdana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas, povodom obilježavanja 28. juna, Vidovdana - Krsne slave Vojske Republike, uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima, kolektivima i organizacijama.

 

Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa i međudržavne saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije, predsjednik Dodik odlikovao je Vojsku Srbije, te Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja Srbije.

 

Za priznat rad i zasluge u oblasti privrede i doprinos u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, predsjednik Republike odlikovao je Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem Rajka Dukića, predsjednika Kompanije "Boksit" iz Milića.

 

Za izuzetne junačke podvige u oružanim borbama koje predstavljaju naročit primjer junaštva, i služe kao uzor svim budućim generacijama kako se bori za slobodu Republike Srpske, predsjednik Republike odlikovao je Ordenom Nemanjića Prvu mješovitu protivoklopnu artiljerijsku brigadu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske i Prvu Novogradsku pješadijsku brigadu.

 

Za priznati rad i zasluge u kulturnom, duhovnom, humanitarnom i sportskom razvoju, kao i zasluge na polju javne djelatnosti i aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i afirmaciji Republike Srpske, Ordenom Njegoša prvog reda odlikovani su Arno Gujon, francuski i srpski humanista, osnivač i direktor francuske NVO "Solidarnost za Kosovo", i Goran Dragić, slovenački košarkaški reprezentativac.

Ordenom Krst Milosrđa za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i doprinos u razvoju zdravstvenih usluga, kao i liječenju pacijenata sa područja Republike Srpske, Dodik je odlikovao pukovnika Miroslava Vukosavljevića, zastupnika načelnika Vojnomedicinske akademije Beograd, i Dragana Ninkovića, specijalistu opšte hirurgije bolnice u Brčko distriktu.

 

Za iskazanu ličnu hrabrost u borbi za slobodu Republike Srpske, predsjednik Republike odlikovao je Medaljom "Majora Milana Tepića" poručnika Vojske Republike Srpske iz Brčko distrikta Jovana Savića.

 

Za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, kao i dostignuća u oblasti sporta, kojima se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, Medaljom zasluga za narod Dodik je odlikovao Savez Srba Francuske, Zorana Dragića, slovenačkog košarkaškog reprezentativca, i Željkicu Ilić, sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka.

 

Medaljom zasluga za narod postuhumno, predsjednik Republike odlikovao je stotinu poginulih boraca Vojske Srpske za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske.

 

Ukaz o odlikovanju preuzeo je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić. Uručivanje odlikovanja upriličeno je u Palati Republike.

 

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci, a integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

 

Srna