Hotel Lavina Jahorina

 

.

Davor Dragičević: Lepir najavio kvalifikaciju djela

Davor Dragičević: Lepir najavio kvalifikaciju djela

Davor Dragičević, otac pokojnog Banjalučanina Davida Dragičevića (21), kaže da mu je Želimir Lepir, glavni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, najavio da će djelo koje se odnosi na smrt Davida biti okvalifikovano do kraja ove sedmice.

 

"To mi je Lepir rekao u utorak, kada sam s advokatskim timom bio na sastanku kod njega. A, evo, sada je petak i to se nije desilo", rekao nam je Davor Dragičević danas, oko 16 časova, nakon što je završeno radno vrijeme banjalučkog tužilaštva, dok su naši pokušaji da dobijemo komentar iz te institucije ostali bezuspješni.

 

Milorad Dodik, predsjednik RS, u ranije danas je rekao da su mnoge stvari nastale nakon smrti Davida Dragičevića potpuno ispolitizovane i da je došlo do zloupotrebe institucija, te da neko namjerno drži taj predmet i bira vrijeme kada će nešto činiti ili ne činiti. Kazao je da je na djelu potpuna politizacija događaja.

 

"Tužilaštvo nije našlo za shodno da sve ovo vrijeme odmakne dalje od početka. Tužilaštvo je uvijek bilo mjesto za kvalifikaciju i dalju istragu, ali, nažalost, u tužilaštvu imamo ljude koji nisu sposobni da rade svoj posao, koji su se prvi put suočili sa pritiscima i ne znaju šta da učine", istakao je Dodik.

 

Kazao je da institucije u RS nisu nikad, poput (predsjednika Anketnog odbora Narodne skupštine Branislava) Borenovića, prejudicirale slučaj, već su samo rekle da tužilaštvo treba da završi svoj posao.

 

"Da li je riječ o ubistvu ili zadesnoj smrti, jedino tužioci mogu da kažu. Zašto nisu radili svoj posao? Za to bi trebalo da odgovaraju. Jedino što ostaje jeste da MUP ili ja podnesemo krivičnu prijavu protiv postupajućeg tužioca za nečinjenje i za to postoje razlozi", naglasio je Dodik i ponovio da poslanici SNSD-a neće glasati za izvještaj Anketnog odbora na sjednici Narodne skupštine RS.

 

Komentarišući tužbu Borenovića protiv njega i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog "stavova iznesenih o radu Anketnog odbora", Dodik kaže da je Borenović ispao naivan kada je prihvatio da vodi ovaj odbor.

 

 

I Lukač je izjavio da ostaje pri tvrdnjama da je Borenović kao predsjednik Anketnog odbora zloupotrijebio taj odbor i povjerenje Narodne skupštine koje mu je dato kako bi bile utvrđene određene stvari koje su se desile u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića. Borenović je podnio tužbu protiv Dodika i Lukača, zbog, kako se navodi, uvreda i kleveta te traži odštetu od 10.000 KM koje će dati kao humanitarnu pomoć "žrtvama režima u RS".

 

Grupa "Pravda za Davida", zajedno sa Davorom, pozvala je u petak građane da dođu na veliko okupljanje koje će biti organizovano 7. jula, s početkom u 19 časova, na Trgu Krajine u Banjaluci.

 

O izvještaju Anketnog odbora u ponedjeljak

 

Nastavak 25. redovne sjednice Narodne skupštine (NS) RS zakazan je za ponedjeljak, 2. juli, a među 15 tačaka dnevnog reda biće i Izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, saopšteno je u petak iz NS RS.

 

Na dnevnom redu biće i više prijedloga zakona, kao i Prijedlog strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine. Na sjednici parlamenta, koja je zakazana za 12 časova, poslanici će razmatrati i Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS za 2017. godinu, kao i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS za 2017.

 

Nezavisne novine