Hotel Lavina Jahorina

 

.

Napad na Vučića u Srebrenici tri godine bez epiloga

Napad na Vučića u Srebrenici tri godine bez epiloga

Za nekoliko dana navršiće se tri godine od kada je tadašnji premijer i aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici tokom komemoracije stradalim Bošnjacima, a tačka na ovaj slučaj nije stavljena. Podsjećamo, Vučić je napadnut na obilježavanju 20 godina od zločina u Srebrenici.

 

Vučića je, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi, a od linča su ga spasili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS, koji su u civilu bili raspoređeni u masi. Na svu sreću, spriječeno je da dođe do težih posljedica po Vučićev život, ali do danas nije utvrđena odgovornost za napad.

 

Pripadnici SIPA su u ljeto 2015. privodili Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića, svi iz Tešnja, ali su oni nakon saslušanja pušteni na slobodu.

 

Takođe, MUP RS je 1. aprila 2016. godine podnio izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv šest lica i to protiv pomenute trojke, Armina Šehomerović iz Srebrenice i dva NN lica.

"U institucijama i politici postoje pojedinci i partije koji štite ljude koji su organizovali i izvršili teroristički napad na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera Srbije, tokom komemoracije u Srebrenici", tvrdi Borislav Bojić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta.

 

Kako je istakao, nerješavanje ovog slučaja, iako će 11. jula biti tri godine otkad je Vučić napadnut, pokazuje da institucije BiH nisu sposobne da se suoče s takvim izazovima.

 

"Kao što vidite, ništa se ne dešava, iako je svima jasno da se radi o terorističkom aktu koji je javno snimljen i jasno se i nedvosmisleno vidi šta se desilo", rekao je Bojić i dodao da bi nekažnjeni napad na premijera susjedne države bio nezamisliv u bilo kojoj drugoj državi.

 

On tvrdi da, iako formalno pravno postoji mehanizam kako Komisija putem Zakona o parlamentarnoj istrazi može inicirati istražno tijelo, nerealno je da se to desi jer predstoji izborna kampanja, a dio političkih stranaka, čiji delegati sjede u Komisiji, ne bi dozvolio da se nešto tim povodom uradi.

 

"Sad sve ostaje na nekoj narednoj komisiji u nekom narednom mandatu, ako se stvore uslovi, da pokuša nešto uraditi. Sad je to na Tužilaštvu BiH i teško je očekivati da će se nešto desiti", rekao je Bojić.

 

Drago Kalabić, zamjenik predsjednika Odbora Narodne skupštine RS za bezbjednost, izjavio je da je velika sramota za BiH što nije okončana istraga o napadu na Vučića.

 

"Ovo sigurno rade pod uticajem bošnjačkih političara, ali, nažalost, i ćutanje srpskih koji su u institucijama BiH. Ne samo što su odgovorne institucije BiH, nego bi sigurno željeli da odgovornost prebace na RS, što je nedopustivo", rekao je Kalabić.

 

On je istakao da su institucije BiH dužne da reaguju i pronađu odgovorne.

 

"Napad na Vučića velika je mrlja koja opterećuje odnose BiH i Srbije i zato istraga mora biti okončana", dodao je Kalabić. Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost, kao ni Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, u petak se nisu javljali na telefon.

 

Nezavisne novine