Hotel Lavina Jahorina

 

.

Bojić: Napad na Vučića bio teroristički akt koji BiH nije sposobna da riješi

Bojić: Napad na Vučića bio teroristički akt koji BiH nije sposobna da riješi

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Borislav Bojić izjavio je da u institucijama BiH i politici postoje pojedinci i partije koji štite ljude koji su organizovali i izvršili teroristički napad na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 2015. godine.

 

On kaže da nerješavanje slučaja napada na Vučića, iako je prošlo tri godine, pokazuje da institucije BiH nisu sposobne da se suoče sa takvim izazovima.

 

"Ništa se ne dešava u vezi sa ovim slučajem, iako je svima jasno da se radi o terorističkom aktu koji je javno snimljen i gdje se jasno i nedvosmisleno vidi šta se desilo", rekao je Bojić za "Nezavisne novine".

Iako formalno pravno postoji mehanizam kako Komisija putem Zakona o parlamentarnoj istrazi može inicirati istražno tijelo, kaže Bojić, nerealno je da se to desi jer predstoji izborna kampanja, a dio političkih stranaka čiji delegati sjede u Komisiji ne bi dozvolio da se nešto uradi tim povodom.

 

Zamjenik predsjednika Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Drago Kalabić rekao je da je velika sramota za BiH što nije okončana istraga o napadu na bivšeg premijera Srbije Aleksandra Vučića prije tri godine u Potočarima.

 

"Ovo sigurno rade pod uticajem bošnjačkih političara ali, nažalost, tu je i ćutanje srpskih koji su u institucijama BiH. Ne samo što su odgovorne institucije BiH, nego bi sigurno željeli da odgovornost prebace na Republiku Srpsku, što je je nedopustivo", rekao je Kalabić.

 

On je istakao da su institucije BiH dužne da reaguju i pronađu odgovorne.

 

"Napad na Vučića velika je mrlja koja opterećuje odnose BiH i Srbije i zato istraga mora biti okončana", istakao je Kalabić.

 

Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je u 11. jula 2015. godine tokom komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici.

 

Vučića je tada, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi u Potočarima, a samo prisebnošću njegovog obezbjeđenja i pripadnika MUP-a Republike Srpske uspio je da izbjegne linč.

 

Srna