Hotel Lavina Jahorina

 

.

Obilježavanje Dana stradanja Srba u Podrinju

Obilježavanje Dana stradanja Srba u Podrinju

Polaganjem vijenaca na spomen-krst i služenjem parastosa na gradskom groblju, u Bratuncu će danas biti obilježen Dan stradanja Srba u Podrinju.

 

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage, predvođene Naserom Orićem, počinile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće u Bratuncu pomenu srpskim žrtvama stradalim u Podrinju.

 

Pomenu u Bratuncu, između ostalih, prisustvovaće i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović podsjetio je da je u Podrinju stradalo oko 3.500 Srba, a po evidenciji Centra za istraživanje ratnih zločina, na užem području ubijena su 2.482 srpska civila.

 

Poslije služenja parastosa u 11.00 časova kod spomen-krsta na gradskom groblju, u 12.00 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika i prikazivanje dokumentarnog filma "Suza anđela" posvećenog dvanaestogodišnjem dječaku Slobodanu Stojanoviću, iz okoline Zvornika, koji je 1992. godine zvjerski ubijen.

 

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

 

ATV