Hotel Lavina Jahorina

 

.

Majkić: BiH nije bezbjedna dok se ne uništi nestabilna municija

Majkić: BiH nije bezbjedna dok se ne uništi nestabilna municija

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić izjavila je da BiH još nije bezbjedna zemlja zbog velike količine uskladištene nestabilne municije, a realizacija projekta njenog uništavanja "Eksploud plus" znatno će doprinijeti poboljšanju situacije, ne samo u BiH, nego i u regionu.

 

"Projekat `Eksploud` započet je 2014. godine, s ciljem uništavanja minsko-eskplozivnih sredstava i unapređenja cjelokupnog bezbjednosnog okruženja građana u BiH. Zamišljen je veoma ambiciozno i finansirale su ga mnoge zemlje, prvenstveno članice EU, ali su se pridužile i mnoge druge", podsjetila je Majkićeva.

 

Ona je rekla da su projekat "Eksploud" sprovodili Ministarstvo odbrane i UNDP, te da je do sada uništeno više od 1.800 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

 

Majkićeva je pojasnila da je u planu realizacija druge faze projekta koja predviđa uništavanja još četiri hiljade tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te da se za tu namjenu sada dodatno prikupljaju sredstva.

"Nemam preciznu informaciju, ali pretpostavljam da je iz tog razloga i donacija Saudijske Arabije", rekla je Majkićeva.

 

U Sarajevu su 4. jula rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanuglu i ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah Mominah potpisali Ugovor o donaciji vrijedan dva miliona dolara za završetak infrastrukturnih radova radi unapređenja na lokacijama skladištenja municije "Kula" u Mrkonjić Gradu i naoružanja "Teufik Buza Tufo" u Visokom.

 

Sredstva koja je obezbijedila Saudijska Arabija za nastavak finansiranja projekta "Eksploud plus" omogućiće sprovođenje neophodnih infrastrukturnih i bezbjednosnih intervencija na ovim lokacijama, te doprinijeti ukupnom povećanju bezbjednosti skladištenja i efikasnosti upravljanja zalihama naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

 

Projekat "Eksploud plus", kao multidonorsku platformu, sprovode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP uz podršku Njemačke, Holandije, Norveške, SAD, Saudijske Arabije i Eufora. "Eksploud plus" je nastavak projekta "Eksploud" koji finansira EU od 2013. godine.

 

Srna