Grupa žena je u sklopu istraživanja konzumirala 240 ml pileće supe pre glavnog jela. Nekima je supa začinjena s 1,44 grama mononatrijum glutamata, a drugima nije.
Rezultati su objavljeni u časopisu Neuropsychopharmacology, a otkrili su kako su žene koje su konzumirale hranu bogatiju umamijem imale bolju kontrolu i tokom obroka su bile koncentrisovanije. Kod njih je zabeležena bolja aktivnost dela mozga koji je povezan s kontrolom ishrane.
''Mnoge kulture širom sveta zagovaraju supu pre obroka'', rekao je autor studije doktor Miguel Alonso.
''Ovim rezultatima pokazalo se da ljudi sa visokim rizikom od gojaznosti mogu imati koristi ako pre jela konzumiraju supu'', dodao je dr Alonso i upozorio kako su rezultati obećavajući, ali treba provesti dalja istraživanja kako bi se potpuno analiziralo delovanje umami hrane na mozak.
''Buduća istraživanja trebalo bi da otkriju kako ova metoda utiče na unos hrane u dugoročnom periodu i može li se koristiti kako bi ljudi lakše izgubili na težini.''
B92