Hotel Lavina Jahorina

 

.

RAZARAJUĆI EFEKTI Stižu oluje, suše i poplave

RAZARAJUĆI EFEKTI Stižu oluje, suše i poplave

„Nijedan međunarodni sastanak nije imao veći ulog od ovog. U pitanju je budućnost čovečanstva“, rekao je Fransoa Oland na otvaranju samita o klimi

Francuski predsednik je upozorio na apokaliptične prognoze naučnika, koji kažu da nam, ako pod hitno ne smanjimo emisiju štetnih gasova, prete sve gore suše, poplave i oluje, porast broja gladnih u svetu, kao i bolest i masovna migracija stanovnika priobalnih područja.

- Baš kao terorizam, i klimatske promene predstavljaju ozbiljnu pretnju. U ovom slučaju posledice jesu dugoročne, ali ne treba ih shvatiti olako - rekao je Oland. Lideri 147 zemalja pokušaće tokom dvonedeljne konferencije UN da se dogovore o novom međunarodnom klimatskom sporazumu, koji bi nakon 2020. godine mogao da zameni Protokol iz Kjota.

Na marginama samita, predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je s mnogim predsednicima i premijerima, uključujući i Baraka Obamu.

- Poručio sam mu da je vreme da Amerika pokaže jasan signal da Srbiju vidi makar jednako kao što vidi Kosovo jer je očigledno da je Kosovo na neki način favorizovano. Obama se složio s mojim stavom da je Srbija na dobrom putu - rekao je Nikolić, koji je u obraćanju učesnicima konferencije podsetio da je Srbija od 2000. pretrpela najmanje pet milijardi evra štete od poplava i suša.

I pored udruženih napora svetskih lidera, predviđanja stručnjaka nisu optimistična. Čak i kada bi svaka država smanjila emisiju štetnih gasova kao što obećava, to ne bi bilo dovoljno da se globalno zagrevanje zadrži na ispod dva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je limit koji bi sprečio najgore posledice.

Blic