Hotel Lavina Jahorina

 

.

Komšić nepoželjan u tri hercegovačke opštine

Komšić nepoželjan u tri hercegovačke opštine

Načelnici tri hercegovačke opštine, Grude, Čapljine i Posušja, proglasili su novoizbranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, nepoželjnom osobom u tim sredinama, jer ga smatraju nelegitimnim.

 

Kako piše portal Klix.ba, prvi je bio načelnik Gruda Ljubo Grizelj, koji kaže da Komšić, zbog načina na koji je izabran, nije dobrodošao u tu opštinu i da su Hrvati u svim opštinama i gradovima u kojima su većinski narod izabrali svog člana Predsjedništva, odnosno lidera HDZ BiH Dragana Čovića.

 

"Željko Komšić je treći put uzurpirao ono što mu ne pripada i ne treba da dolazi jer mi nismo spremni da mu izrazimo zvaničnu dobrodošlicu. On nije legitimni predstavnik Hrvata Bosne i Hercegovine, tako ni opštine Grude. Za nas je to, na osnovu 90,82 odsto volje birača opštine Grude, Dragan Čović i njemu ćemo prvom prilikom izraziti najsrdačniju dobrodošlicu", poručio je Grizelj, reagujući na najavu Komšića da će obići sve opštine u BiH kojima žive Hrvati.

 

Njegov primjer slijedio je i načelnik Čapljine, Smiljan Vidić, koji je izrazio žaljenje što Bošnjaci još jednom na ovakav način ponižavaju Hrvate.

 

"Istovremeno smo i žalosni što je još jednom izabran za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda kandidat koji nema nikakvu podršku Hrvata u BiH. Kao takav nije dobrodošao u naš grad. Ovakvim izborom jedan dio Bošnjaka je pokušao da napravi štetu Hrvatima i Bosni i Hercegovini. Hrvatima štetu nisu nanijeli, ali BiH jesu, imali smo kao narod i ranije velikih izazova, ali smo ih vođeni HDZ-om BiH znali i uspeli savladati, tako će biti i sada", izjavio je Vidić.

 

Nakon njih poruku da Komšić nije dobrodošao u Posušje poslao je predsjednik te opštine Branko Bago.

Bako izborni rezultat za članove Predsjedništva tumači kao da su Bošnjaci dobili dva člana u tom tijelu, pa poručuje da "jedan od dvojice novoizabranih bošnjačkih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine" Željko Komšić nije dobrodošao u Posušje.

 

"Osoba koja iz dana u dan radi na dekonstitutivnosti Hrvata u BiH, koja koketira sa svojom nacionalnosti zavisno od trenutnih potreba i koja je po treći put bošnjačkim glasovima uzurpirala mjesto člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda ne može da predstavlja hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i nikada neće biti dobrodošla u naše Posušje", rekao je Bago.

 

On kaže i da je na ovim izborima Posušje jasno reklo ko je član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, odnosno da je to Dragan Čović.

 

"Skoro 90 odsto birača dalo je podršku Draganu Čoviću i političkim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora. Odlučno i hrabro stojimo uz HNS i predsjednika Čovića u daljoj borbi za ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Budimo istrajni u zalaganjima za pravedna, logična i ustavna zakonska rješenja izbornog procesa kako bi u što skorijem roku prevazišli ovu anomaliju koja omogućava brojnijem narodu da majoriziuje malobrojniji birajući mu predstavnike", naveo je Bago u saopštenju dostavljenom medijima.

 

Zbog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata danas je u Mostaru najavljena protestna šetnja, kada će učesnici protesta ispred Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva paliti sveće.

 

Tanjug