Hotel Lavina Jahorina

 

.

Komšić: Očekujem od Dodika da u Predsjedništvu djeluje racionalno

Komšić: Očekujem od Dodika da u Predsjedništvu djeluje racionalno

Novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić očekuje racionalnu saradnju sa druga dva člana jer, kako kaže, svi imaju isti interes da ova institucija funkcioniše.

 

"Možda razlozi nisu isti, ali način rada i donošenja odluka u Predsjedništvu nas upućuje jednog na drugog", rekao je Komšić za TV1, prenio je portal Dnevnik.ba.

Očekuje kaže i da će srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, djelovati racionalno, jer mu je u interesu da Republika Srpska ima neku korist od njegove pozicije u Predsjedništvu.

Ističe da vjeruje u ravnopravnost ljudi, da će učiniti sve da se to desi i da će se tako i ponašati.

"Želim da ovaj mandat počnemo mirno, bez otvaranja priče o nekim razlikama, bez konflikta i svađe", poručio je Komšić, kojeg, inače, kao svog predstavnika u kolektivnom šefu države ne prihvata zvanični Zagreb i veliki deo hrvatske zajednice u BiH.

Komšić, koji je treći put dobio mandata hrvatskog člana Predsedništva glasovima Bošnjaka, komentarisao je sinoćne proteste protiv njegovog izbora u Mostaru i naveo da je to legitiman način izražavanja volje građana, to je, kaže, za njega u redu, jer su protesti održani u skladu sa zakonom.

Prema njegovim riječima, izbori su prošli, glasovi su izbrojani i moraju se i HDZ BiH i svi pomiriti da Dragan Čović nije član Predsjedništva.

Potrudiću se da Čović još dugo ne bude član Predsjedništva

On kaže da će se potruditi da Čović još dugo ne bude član Predsjedništva BiH.

"Bez potrebe se stvaraju tenzije i ne znam šta želi da postigne HDZ BiH i kome šalju te poruke. Ako je to vrsta pritiska oko formiranja vlasti, onda je to besmisleno ili za neke buduće razgovore o izmjenama Izbornog zakona ili Ustava onda opet neće naći sugovornike", rekao je Komšić.

Ne isključuje mogućnost dizanja tenzija i zavađanje ljudi.

Rekao je i da se zalaže za potpisivanje sporazuma sa Islamskom vjerskom zajednicom.

Ponovio je da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.

Komentarišući Dodikovu izjavu da će predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina pozvati da dođe u Banjaluku, a ne u Sarajevo jer tu nije dobrodošao, Komšić je rekao da je predsjednik Rusije uvijek dobrodošao u Sarajevo.

 

Tanjug