Hotel Lavina Jahorina

 

.

Ovo su najtraženija zanimanja u narednih pet godina

Ovo su najtraženija zanimanja u narednih pet godina

Širenje automatizacije će neminovno unijeti određene promjene na tržište rada, prije svega ukidajući pozicije na manuelnim poslovima koje mogu da obavljaju roboti.

 

To će, posljedično da utiče i na jačanje svjesti o potrebi za ljudskom kreativnošću i posebnim vještinama.

 

CareerBuilder, globalna online platforma za povezivanje radne snage i poslodavaca, objavila je istraživanje američkog tržišta rada, za koje prognozira da će u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi.

Najveći rast zapošljavanja ostvariće se u visokoplaćenim i niskoplaćenim djelatnostima – prve će bilježiti rast od 5,7 odsto a druge od 5,6 odsto. Broj zaposlenih sa srednjim nivoom primanja rašće za 3,8 odsto.

 

Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti računovođe, ali samo u bliskoj budućnosti jer se u daljoj očekuje da bi i njih mogli da zamjene kompjuteri. Takođe će biti posla za nastavnike, istraživače tržišta, kompjutersku podršku i vodoinstalatere.

 

Što se tiče srednje plaćenih poslova, u SAD bi u narednim godinama moglo biti otvoreno još 50.000 radnih mesta za vozače dostavnih vozila, mada bi i njih relativno brzo mogli zamijeniti autonomni kombiji i automobili, kao i dronovi.

 

Velika će biti i potražnja za građevinskim radnicima, kadrovima koji održavaju razne mašine, medicinskim sestrama i strukama iz finansijskog sektora.

 

Među slabije plaćenim zanimanjima najlakše će se zapošljavati trgovci, kuvari, njegovatelji, radnici u obezbjeđenju i recepcionari u hotelima.

 

(NN/b92.net)