Hotel Lavina Jahorina

 

.

Crvena zvezda prije 27 godina bila na vrhu svijeta

Crvena zvezda prije 27 godina bila na vrhu svijeta

Na današnji dan, pre 27 godina, Crvena zvezda se popela na vrh svijeta i osvojila Interkontinentalni kup u Tokiju pobjedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo (3:0), što je najveći uspjeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala.

 

Pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju Zvezdi je trijumf protiv šampiona Južne Amerike donio Vladimir Jugović (dva gola) i Darko Pančev, bez obzira što je od 43. minuta igrala sa igračem manje zbog isključenja Dejana Savićevića.

 

Crveno-bijeli su uradili ono što nijedan rugi tim iz istočne Evrope nije - peharu Kupa šampiona iz Barija u istoj godini pridodali su i titulu prvaka svijeta.

Ni ratno stanje u zemlji, ni odlazak dobrog dijela šampionskog sastava (Prosinečki, Stojanović, Binić...), ni nesuglasice sa upravom oko premija za pobjedu, nisu omele fudbalere Crvene zvezde da se izdignu iznad situacije i ispišu nove stranice istorije.

 

"Bili smo svi kao jedan, ne smemo da zaboravimo građanski rat i krvavi sukob i da smo u takvim okolnostima odoleli svim pritiscima. Posle toliko godina i sa ove ta. ke, sve to mnogo mirnije gledam", pričao je trener tadašnje ekipe Vladica Popović.

 

Zvezdin tim iz Tokija: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

 

Izvor: Tanjug