Hotel Lavina Jahorina

 

.

Govedarica ima većinu, Šarović vreba sa strane da mu "uleti klizeći"

Govedarica ima većinu, Šarović vreba sa strane da mu "uleti klizeći"

Mirko Šarović u subotu neće biti prisutan na Skupštini SDS, ali to ne isključuje mogućnost da ga delegati izaberu da vodi stranku do izbora ako aktuelni predsjednik Vukota Govedarica izgubi podršku, tvrde izvori Srpskainfo.

 

Govedarica je najavio da će u subotu u Banjaluci staviti mandat na raspolaganje članovima Skupštine SDS. Naši sagovornici tvrde da se takav potez očekuje samo ako Govedarica bude siguran da ima sigurnu većinu u stranci.

 

– U ovom trenutku, Govedarica ispipava puls članova Skupštine, a ne vjerujem da i Šarović sjedi skrštenih ruku. Do subote ima još vremena i velike su šanse da sadašnji predsjednik ostane na čelu stranke sve do proljeća, kada će biti održani redovni unutarstranački izbori. To bi značilo da je Govedarica gotovo sigurno obezbijedio još jedan mandat na čelu SDS, jer onaj ko vodi izbore ima povoljniji položaj od protivkandidata – tvrdi izvor Srpskainfo.

 

Međutim, ukoliko se do subote desi preokret te Govedarica ostane bez podrške Skupštine, Šarović bi mogao da ispliva kao jedina aleternativa. Naši sagovonici tvrde da bi u tom slučaju Šarović mogao da računa i na podršku uticajnog potpredsjednika stranke iz Bijeljine Miće Mićića, „koji bi volio da Govedarica ode, a sam nije voljan da se ponovo kandiduje za predsjednika SDS“.

 

– U slučaju ovog scenarija, postoje dvije mogućnosti: da Skupština SDS izabere predsjednika Glavnog odbora SDS Milana Miličevića da koordiniše strankom do izbora novog rukovodstva ili da imenuje Šarovića za v.d. predsjednika SDS, bez obzira što će on u subotu biti na službenom putu u Kini, kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odosa BiH. Obje ove opcije idu u prilog Šaroviću, jer jer Miličević bliže njemu zbog problema koje ima na lokalu u Tesluću, gdje mu SNSD prijeti opozivom, a PDP ga je izdao. Međutim, Šarović je spreman da preuzme odgovornost samo u slučaju da to ne bi dalje pocijepalo SDS. On ne želi po svaku cijenu da se trka s Govedaricom – zaključuje naš sagovornik.

Govedarica nije odgovarao na naše telefonske pozive, a Šarović je u izjavi za „Dnevni avaz“ negirao informaciju koju je objavila ATV da on preuzima SDS i da je oko toga već postigao dogovor s Govedaricom.

 

Tu informaciju demantovala je i potpredsjednica SDS Aleksandra Pandurević, koja je prozvana da je podržala Šarovića, navodno nezadovoljna raspodjelom pozicija u partiji nakon opštih izbora.

 

U ovom trenutku, kako saznajemo, u SDS više niko ne pominje mogućnost koalicije ili nekog drugog oblika saradnje sa SNSD, na bilo kom nivou vlasti.

 

– Jedini koji tu priču forsira jeste potpredsjednik SDS Milovan Cicko Bjelica. Ali, ta tema je sada totalno gurnuta u stranu; naglasak je na unutarstranačkim problemima – kaže izvor Srpskainfo.

 

Izvor: srpskainfo