Hotel Lavina Jahorina

 

.

Nikoljdan je dan velikih čuda: ostvariće se ako slavu obilježite uz ove običaje

Nikoljdan je dan velikih čuda: ostvariće se ako slavu obilježite uz ove običaje

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Nikolu, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja i zaštitnika najvećeg broja domova u Republici Srpskoj i Srbiji.

 

Sveti Nikola, Nikola Mirlikijski, poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, u današnjoj Tuskoj.

 

Živio je u 4. vijeku i bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, ne očekujući ništa zauzvrat. Danas se poštuje kao svetitelj i čudotvorac u čitavom hriščanskom svijetu.

 

Nikoljdan je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima, a takođe je hramovna i manastirska slava.

 

Svetom Nikoli je posvećeno više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Kako 19. decembar pada tačno na polovinu velikog božićnog posta, vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

 

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, djece, i studenata po cijelom hrišćanskom svijetu – kako na Istoku, tako i na Zapadu. Nikoljdan je kod Srba slava sa najvećim brojem svečara.

Hrišćani vjeruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju kraj njegovih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se liječe bolesnici.

 

Ovaj svetitelj je spasavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

 

Danas, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. Ipak, u nekim krajevima Srbije se zadržao običaj da se na Nikoljdan pravi poseban, šareni kolač koji se ukrašava pticama od testa. Njega sveštenik obavezno osveštava i preliva vinom, pa se uveče on dijeli djeci koja treba da ga pojedu sjedeći na drvetu kako bi u narednoj godini bila zdrava i vesela.

 

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja djece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom – njih ćete obradovati, vama će biti lijepo, a i narod kaže – valja se.

 

(Blic Žena)