Hotel Lavina Jahorina

 

.

Britanija druga najmoćnija svjetska sila

Britanija druga najmoćnija svjetska sila

Velika Britanija je i dalje druga najmoćnija država u svijetu i "Brexit" to neće promijeniti, navodi se u istraživanju centra "Henri DŽekson".

 

U istraživanju se navodi da je Britanija zadržala svoju poziciju druge najmoćnije zemlje na svijetu.

 

U istraživanju su analizirane sve članice G20, kao i Nigerija, država sa najvećom populacijom i privredom u Africi, koja bi mogla da se istakne uskoro kao velika sila, piše "Dejli ekspres".

 

Ocjenjujući Britaniju kao "istinskog globalnog igrača" u istraživanju se navodi da je ova zemlja "sposobna da se projektuje i nametne širom svijeta". Autori, takođe, upozoravaju na opasnost od "ubrzanog jačanja Kine", što predstavlja "ozbiljan rizik".

 

Autori tvrde da je Britanija trenutno ispred i Kine i Rusije, uprkos "ekspanzionističkim spoljnim politikama" tih zemalja, sve većim prekomorskim investicijama i jačanju vojske.

 

"Britanske vojne snage prednjače ispred Kine u smislu vojne moći i ispred su Rusije u smislu tehnologije", navodi se u istraživanju.

Međutim, suština britanske globalne superiornosti proizlazi iz takozvane "meke sile", odnosno diplomatskih, finansijskih i kulturoloških mjera i sposobnosti.

 

U tekstu se navodi da "globalna sila" znači da je Britanija sposobna da se nametne i brani svoje interese bilo gdje u svijetu, dok je Rusija "regionalna sila", što znači da može da se bori za svoje interese samo u regionalnom okruženju.

 

Izvor: Srna