Hotel Lavina Jahorina

 

.

Dječak ostavljen pred crkvom par sati po rođenju još nije usvojen

Dječak ostavljen pred crkvom par sati po rođenju još nije usvojen

Mališan koji je u noći između 8. i 9. oktobra, tek pošto se rodio, ostavljen pred crkvom u Čajetini, gdje je narednog jutra, star svega nekoliko sati, i pronađen, do daljnjeg će ostati u bolnici, uprkos velikom interesovanju za njegovo usvojenje.

 

Razog je, potvrđeno je Blicu na Dečjem odjeljenju Opšte bolnice Užice, zdravstveno stanje dječaka koji je sticajem okolnosti dobio ime Jovan Gavrilović.

 

– U toku rasta i razvoja došlo je do određenih promjena i njegovo zdravstveno stanje za sada ne dozvoljava da se razmišlja o životu u kućnim uslovima, odnosno zahtjeva ljekarski nadzor i njegu na Dječijem odjeljenju. Još je rano za usvojenje, najbolje mu je da bude ovdje – rekli su u užičkoj bolnici.

Procedura oko usvajanja dječaka je u toku, kažu u Centru za socijalni rad u Čajetini, ustanovi koji je Jovanov staratelj, i podsjećaju da se mnogo građana Srbije, ali i Srba koji žive u inostranstvu, javilo sa željom da usvoji dijete čiji su roditelji i dalje nepoznati.

 

Ipak, kažu ovdje, o tome kada će Jovan u usvojiteljsku porodicu poštovaće se se riječ ljekara, sa čim je saglasno i nadležno ministarstvo.

 

Istog dana kada je pronađen pred bogomoljom u Čajetini, mališan je zbrinut na neonatološkom odjeljenju, odakle je poslije mjesec dana prebačen na dječje. Upravo tih dana beba je dobila ime Jovan – po svecu Jovanu Bogoslovu na čiji praznik je pronađen, a prezime Gavrilović – po Arhangelu Gavrilu čije ime nosi crkva u Čajetini.

 

Iako je ostalo nepoznato gdje je dječak došao na svijet, u matične knjige je zaveden kao srpski državljanin rođen u Čajetini.

 

Na dječjem odjeljenju užičke bolnice Jovan Gavrilović boravi izolovan od druge djece, u zasebnoj sobi da bi bio zaštićen od infekcija, i pod stalnim je nadzorom ljekara.

 

– Naravno da se svim pacijentima poklanja ista pažnja, ali Jovan je naš mezimac. Lijep je kao anđeo, umiljat je, prati glasove, svi su se vezali za njega. Mnogo građana i naših kolega donosi mu odjeću i hranu, ovdje ima sve što mu je potrebno – prenose iz užičke bolnice.

 

Uoči Nove godine paketiće pacijentima dječjeg odjeljenja podijelila su četiri sindikata zdravstvenih radnika i Unija studenata Užica, a u tu čast učenici Medicinske škole izveli su priredbu. Em što je mali, em da ne bi bio izložen virusima, Jovan nije prisustvovao priredbi, ali je Djeda Mraz donio darove i za njega.

 

To što će dječak ostati u bolnici duže nego što se predviđalo, kažu u ovoj ustanovi, nije ništa neuobičajeno u ovakvim prilikama.

 

Dešavalo se da pojedina djeca o kojoj roditelji nisu htjeli da se brinu čekala i po šest – sedam mjeseci na upućivanje u starateljsku ili hraniteljsku porodicu. Jedna Milica i jedan Srećko, rečeno je Blicu, gajeni su u bolničkim uslovima do pred svoje prve rođendane.

 

(blic)