Hotel Lavina Jahorina

 

.

Tramp osniva svemirske snage

Tramp osniva svemirske snage
Predsjednik SAD Donald Tramp potpisao je odredbu o pokretanju obimnog procesa stvaranja Svemirskih snaga SAD, koje će se baviti prijetnjama u svemiru.
 

Odredba četiri o svemirskoj politici, koju je Tramp potpisao, postavlja temelj za zakonsku inicijativu da se osnuje novi ogranak američke vojske pod okriljem Ratnog vazduhoplovstva SAD, koje je trenutno odgovorno za radnje u svemiru. 

 

Novi ogranak može se uporediti sa marincima u okviru Američke ratne mornarice. Trampova administracija saopštila je da planira da uvede novi ogranak do 2020. godine. Odredbu mora da odobri američki Kongres, te se može očekivati teška bitka u Predstavničkom domu, koji trenutno kontrolišu demokrate. 

Tramp je tokom ceremonije potpisivanja odredbe u Ovalnom kabinetu istakao da su Svemirske snage SAD nacionalni prioritet. 

 

Novi ogranak će, između ostalog, biti odgovoran za niz vojnih kapaciteta SAD u svemiru, od satelita koji omogućuju Globalni pozicioni sistem (GPS) do senzora za praćenje lansiranja projektila. 

 

Portparol Pentagona Čarls Samers saopštio je da će prijedlog zakona biti predat Kongresu SAD u narednih nekoliko sedmica. 

 

Srna