Hotel Lavina Jahorina

 

.

U pucnjavi u džamiji 49 mrtvih, 48 povrijeđeno

U pucnjavi u džamiji 49 mrtvih, 48 povrijeđeno

Najmanje 49 ljudi je poginulo, a 48 povrijeđeno u pucnjavama koje su se dogodile u dvije džamije u mjestu Krajstčerč na Novom Zelandu, prenijeli su svjetski mediji.

 

Činjenice

  • Potvrđeno je da je ubijeno 49 osoba u dvije odvojene pucnjave u Krajstčrču.
  • Četiri osobe su uhapšene, uključujući jednu ženu.
  • Jedan od napadača uživo je snimao napad na Al Nor džamiju, a video traje 17 minuta.
  • Na oružju i municiji bila su ispisana imena istorijskih ličnosti koje su se u jednom periodu svojih života borile protiv turske otomanske vojske. Među tim imenima su ispisana i imena crnogorskog kneza Marka Miljanova Popovića i srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

Napadač je uhapšen, kao i još tri osobe. Mediji su prenijeli da je policija deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila.

"Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je bijelac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir", rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud.

Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid.

Svjedoci kažu da su vidjeli muškarca koji nosi kamuflažno odjelo i kacigu kako izlazi iz džamije poslije pucnjave, a nepotvrđeni izvještaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, prije nego što se odvezao motornim vozilom.

Policija je uhapsila četiri osobe, uključujući i jednu ženu, a javni objekti su zatvoreni kao i sve džamije na Novom Zelandu.

Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.

Četrdesetdevet osoba je ubijeno, a više od 40 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dvije džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardem.

Ona je rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad".

Kako je dodala, Novi Zeland podigao je stepen bezbjednosne prijetnje na najviši nivo, prenosi BBC.

Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstrimističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

 

 

Nezavisne novine