Hotel Lavina Jahorina

 

.

Vučić: NATO agresija bila težak zločin protiv Srbije

Vučić: NATO agresija bila težak zločin protiv Srbije

NATO agresija je bila težak zločin protiv male suverene zemlje, ali je srpski narod i 20 godina poslije toga nepokoren, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Četvrtog Beogradskog strateškog dijaloga.

 

"Srbija i srpski narod su bez obzira na to i danas nepokoreni. Danas smo u procesu sveobuhvatne nacinanle i državne konsolidacije i uveren sam u sigurnu i uspješnu budućnost", naglasio je Vučić.

Srbija je kao mala i nezavisna zemlja, kako je rekao, na udaru mnogih, jer niko ne voli neposlušne, a Srbija sama donosi odluke.

Vučić je ponovio da Srbija ne želi u NATO, da Srbija nema dve različite priče i da pred svima i pred svakim govorimo isto.

Kako kaže, Srbija će ostati na tom putu ma koliko pokušali da je skrenu.

Ukazao je da se danas ne poštuje rezolucija SB UN 1244 i da ona na terenu ne važi.

Vučić je rekao da ta rezolucija ne važi na terenu zato što su pojedine zemlje priznale nezavisnost Kosova i poručio da ako više ne važi - da probaju da je ukinu u UN.

On je zahvalio Rusiji na podršci srpskom narodu na podršci prije 20 godina, kao i sada i istakao da su Srbi odani svima koji su nam u teškim trenucima pomogli.

Vučić je istakao da ne treba da se stidimo da osudimo NATO agresiju kao drugi ranije u Srbiji koji su brinuli samo o svojim foteljama.

Za mene je istina prioritet, dodao je Vučić.

Četvrta međunarodna konferencija Beogradski strateški dijalog (BSD) pod nazivom "Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku" održava se danas u Beogradu.

Srbija jeste i ostaje vojno neutralna zemlja

Srbija je vojno neutralna zemlja, poručio je danas predsjednik Srbije i istakao da ova zemlja želi dobre odnose sa Alijansom, ali ne i članstvo u njoj.

"Srbija je neutralna zemlja. A, siguran sam i verujem da bi NATO, koji uvek kaže da je to izbor Srbije, možda i više voleo Srbiju, nego neke druge zemlje iz regiona koje su trčale u susret Alijansi", rekao je Vučić u obraćaju na otvaranju konferencije.

Predsjednik je poručio da Srbija uvijek govori i ne krije da ne želi u NATO, ali da želi dobre i pristojne odnose sa Alijansom.

"Srbija želi da čuva slobodnu, nezavisnost, svoje nebo i zemlju svojom, srpskom vojskom. Verujemo u snagu srpske armije", poručio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija prije 20 godina preživela mnogo toga teškog da bi to mogla da zaboravi.

"Naša je obaveza da oprostimo, ali da zaboravimo ne možemo nikada", podvukao je predsjednik Srbije.

On je primjetio da ni Srbija tada nije bila bezgrešna, ako i da je srpska politika mnogo toga ne uvek najpametnijeg napravila i uradila, ali da svakako ničim nije zaslužila NATO agresiju.

Podvukao je da je ta agresija bila protivpravni akt, uperen protiv međunarodnog poretka, bez odluke SB UN.

"Kada o tako nečemu govorimo, jasno je zašto i danas postoji tolika bol kod Srba i zašto ne razumeju zašto je to urađeno", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ukazao da je Srbija tada izgubila mnogo ljudi, civila, policajaca, dejce, mostova, pruga, puteva, koje do danas nije sve obnovila, iako se ubrzano razvija.

"Naš najvažniji cilj je ubrazni ekonomski razvoj, ali iako smanjujemo javni dug, nezaposlenost, i dalje to sve nije dovoljno da se oporavimo od posledica iz 78 groznih i teških dana", poduvkao je Vučić.

 

Tanjug