Hotel Lavina Jahorina

 

.

Igor Dodik: ABA liga ne smije da bude talac Nebojše Čovića i Dragana Bokana

Igor Dodik: ABA liga ne smije da bude talac Nebojše Čovića i Dragana Bokana
“Apsolutnu krivicu za sve incidente tokom finalne serije ABA Lige snose Nebojša Čović, predsjednik KK Crvena zvezda i Dragan Bokan, predsjednik KK Budućnost. Oni su dopustili da njihov međusobni sukob prevaziđe sve okvire zdravog razuma, a regionalna košarka zbog toga može da snosi nesagledive posljedice”, nema dilemu Igor Dodik, prvi čovjek ABA lige na pomen svih minulih dešavanja tokom pet odigranih utakmica za šampiona ABA lige.
 

Finalna serija regionalnog takmičenja trebalo je da bude praznik košarke i sportski dvoboj dvije najbolje ekipe, ali se u pojednim trenucima pretvorila u svojevrsni košarkaški horor kojim je nastavljen rat na relaciji Čović-Bokan, a koji traje još od prošle sezone. Dodik kaže da je u nekoliko navrata, tokom ligaškog dijela ove sezone, pokušavao da “spusti loptu” i smiri tenzije između čelnika dva kluba.

 

“Razgovarao sam nekoliko puta sa Draganom Bokanom i Nebojšom Čovićem. Svi znamo šta se dešavalo i prošle sezone u finalu i zbog toga sam imao namjeru da preduprijedim neke stvari kako se istorija ne bi ponovila. Dragan Bokan je u samom početku bio za neku vrstu dogovora, da se spuste tenzije, međutim Nebojša Čović je to odbijao. Nakon toga, svaka sjednica Skupštine ABA lige, na kojoj su oni bili prisutni, pretvarala bi se u lakrdiju i njihov lični obračun koji bi trajao satima. Lično sam morao da prekinem jednu takvu svađu između njih dvojice, čak i da ih upozorim da će morati da napuste sjednicu. Da nisam to uradio sjednica bi trajala “dva dana”. Svima u ligi postaje mučno da to gledaju i slušaju i smatram da to niko ne treba da trpi.  Nažalost, sve je kulminiralo tokom finalne serije”, kaže Dodik.

Tokom pet odigranih utakmica, incidenata nije manjkalo ni u Beogradu, a ni u Podgorici. Igrači i stručni štab obe ekipe brutalno su vrijeđani, a navijači su čak pokušavali i fizički da se obračunaju sa njima. Za to vrijeme, čelnici kluba ratovali su saopštenjima i medijskim nastupima dodatno podgrijavali atmosferu linča.

“Sve ono što se dešavalo u Beogradu i Podgorici je za svaku osudu. Srećom, pa je sve prošlo bez težih posljedica, a moglo je da dođe do ozbiljnog ugržavanja života igrača, trenera i svih onih koji su se nalazili u dvorani. Meni je neshvatljivo da neko, zarad ostvarenja nekih ličnih ciljeva, dopusti tako nešto. Ubijeđen sam da su  incidenti koji su pratili finalnu seriju, a pogotovo na petoj utakmicu u Beogradu, izvedeni planski. Neko je klimnuo glavom na pomen takve ideje dopustivši haos koji se desio", kaže Igor Dodik.

Dodik do tančina otkriva šta se sve dešavalo pred početak pete utakmice u Beogradu, kada su se košarkaši Budućnosti povukli u svlačionicu nakon incidenata koji su izbili tokom zagrijavanja dvije ekipe. Kaže da je ispred svlačionice sreo Suada Šehovića, koji je držao led na šaci i Nemanju Gordića koji mu je rekao da su njihovi “stranci” užasno isprepadani i da ne zna kako će ekipa da izađe na teren.

 

Dodik kaže da je za to vrijeme bio “na vezi” sa Draganom Bokanom.

 

“Obavili smo telefonski razgovor. On mi je rekao da je ostao u Podgorici zato što mu čelnici “Crvene zvezde” nisu mogli garantovati bezbjednost na utakmici, a potom mi je saopštio da je Upravni odbor kluba već donio odluku da se ekipa Budućnosti ne vrati na teren", otkriva prvi čovjek ABA lige. 

 

Za kompromisno rješenje, u tim trenucima, sluha nije imao ni Nebojša Čović.

 

“Sreo sam ga u tunelu koji vodi ka terenu. Rekao mi je da ne trebam da se miješam u sve što se dešava, iako je tih dana uporno govorio kako rukovodstvo Lige ne radi adekvatno svoj posao. Potom je odbio da isprazni dio tribina što je samo dodatno otežalo situaciju”, naveo je Dodik.

 

Dodik kaže da je potom obavio zajednički razgovor sa Krešimirom Novoselom i Žarkom Čabarkom. Zaključili su, kaže, da utakmica mora da se nastavi i da ABA liga ne smije da bude talac dva čovjeka. Donijeli su odluku da je neophodno da se isprazni dio tribina, a da se iza klupe Budućnosti postavio kordon Žandarmerije.

 

“Ponovo sam razgovarao sa Draganom Bokanom i nekako sam uspio da ga ubijedim da ekipa Budućnosti izađe na teren, garantujući u potpunosti bezbjednost igračima i stručnom štabu. Njegov posljednji uslov je bio da se utakmice odmah prekine u slučaju i najmanjeg incidenta. Nakon toga obavili smo razgovor sa predstavnicima dva kluba i sudijom Sašom Puklom, nakon čega je, ipak, dogovoreno da se utakmica nastavi”, kaže Igor Dodik.

 

ATV