Hotel Lavina Jahorina

 

.

Zvezda ruski tenk T-72, tu i "Šumadija", "Morava"

Zvezda ruski tenk T-72, tu i "Šumadija", "Morava"

Na vojno-policijskoj paradi "Odbrana slobode" koja će povodom Dana pobede danas biti održana u Nišu, premijerno će biti prikazan i ruski tenk T-72.

 

Taj tenk Srbija će dobiti na osnovu vojno-tehničkog sporazuma s Rusijom, izjavio je sinoć srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

 

"Imaćemo veliko zadovoljstvo da čitavoj Srbiji pokažemo ruske tenkove T-72, koje ćemo dobiti u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, i kojim će naše oklopne jedinice biti značajno unapredjene i ojačane", rekao je Vulin.

On je u Dnevniku RTS-a rekao i da će pripadnici MUP-a i Vojske Srbije u Nišu pokazati čime su opremljeni, šta mogu i šta umeju, a građani će imati priliku da vide i proizvode domaće odbrambene industrije.

 

"Prikazaćemo i 'šumadiju', 'moravu' i 'pasars' i 'alas'... Sve ono što naša odbrambena industrija radi s brojnim modifikacijama u nekim od sistema koji su već ušli u naše naoružanje i koji su u prototipu i tek treba da prodju odgovarajuću tehničku procenu i postanu deo našeg naoružanja", rekao je Vulin.

 

On je istakao da ova parada treba da podseti šta smo sve dali za slobodu.

 

Ministar Vulin je naveo da se parada održava u Nišu po odluci vrhovnog komandanta Vojske Srbije, jer je Niš jedan od gradova koji su najviše stradali - i u Drugom svetskom ratu i u ratovima koji su došli posle.

 

"Ne treba zaboraviti da je Niš imao strašne civilne žrtve tokom NATO agresije, ali isto tako i velike žrtve i doprinos u borbi za slobodu u svim ratovima koje god je Srbija vodila", rekao je Vulin.

 

Komentarišući to što ove godine na paradi prvi put učestvuju veterani ratova devedesetih, ministar je rekao da s sa njima od 2012. godine razgovara s ponosom i poštovanjem. On ističe da to više nisu ljudi koji su, kako kaže, "morali da kriju da su se borili protiv NATO-a ili da su ucestvovali u gradjanskim ratovima tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije".

 

b92