Hotel Lavina Jahorina

 

.

Danas je Prepodobni Sava Osvećeni!

Danas je Prepodobni Sava Osvećeni!

Prepodobni Sava Osvećeni 483 podigao je pravoslavni manastir Mar Sabu.

On je podignut iznad doline Kidron na zapadnoj obali istočno od Bethlehema.

Smatra se jednim od najstarijih trajno nastanjenih manastira na svetu i u njemu se još uvek održavaju drevne tradicije. Danas tamo živi 40 monaha.

Manastir je četrnaest puta u svojoj istoriji doživeo razne neprijateljske napade. Sava Osvećeni postao je monah u osmoj godini života. Zamonašio se u svojoj otadžbini u Kapadokiji, Mala Azija.

Rođen je od oca Jovana i majke Sofije. Bio je hrišćanski sveštenik, osnivač crkve u Jerusalimu, svetitelj.

U 18-oj godini dolazi u Svetu zemlju gde postaje poslušnik svetog Jevtimija Velikog. Prozorljivi Jevtimije prorekao je za njega, da će biti slavan monah i nastavnik monasima. Po smrti svetog Jevtimija Sava se udaljio u pustinju, gde je proveo pet godina.

Posle toga, kada je postao savršen monah, počeo je oko sebe da skuplja pristalice duhovnog života. Broj sledbenika je ubrzo toliko porastao, da je Sava morao da sazida crkvu.

Mnoge napasti je pretrpeo od bliskih ljudi, od jeretika i demona, ali sve ih je pobedio. Naročito je veliku borbu imao sa demonima na gori Kastelu, gde je osnovao svoj drugi manastir od sedam, koliko ih je ukupno osnovao.

On i Teodosije Veliki, njegov sused, smatrani su najvećim svetilima i stubovima Pravoslavlja na Istoku.

Careve i patrijarhe oni su ispravljali u veri, a svima i svakome služili primerom smernosti svetiteljske i čudesne sile Božje.

Upokojio se 532. godine u devedeset četvrtoj godini života. Između mnogih drugih čudotvornih i dobrih dela on je prvi uredio čin bogosluženja po manastirima, poznat pod imenom čina Jerusalimske crkve.

Izvor: Srbija danas