Hotel Lavina Jahorina

 

.

Biserko: Vučić je prisilio Dodika da odustane od referenduma

Biserko: Vučić je prisilio Dodika da odustane od referenduma

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocijenila je da je premijer Srbije izvršio pritisak na predsjednika RS.

Kao sagovornik EU, od koga se imaju određena očekivanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić uspio je da prisili predsjednika RS Milorada Dodika da povuče prijetnju o napuštanju zajedničke bosanske policije i pravosudnih organa, a prije toga, raspiše referendum, ocijenila je Biserko.

“To ne znači da Milorad Dodik neće nastaviti sa osporavanjem BiH kao države, što je uradio i na dan proslave.

On je i na svečanoj akademiji (na dan RS) poručio da će RS braniti svim raspoloživim sredstvima”, rekla je Biserko za Danas.

Ona napominje da bi “uspio kao proevropski lider, premijer Vučić nastoji da konsoliduje poziciju neprikosnovenog lidera, jer će u suprotnom imati, ili već ima, ozbiljne turbulencije unutar partije, sa opozicionim proruskim blokom, kao i sa samom Rusijom”.

“Ukoliko želi da se afirmiše kao evropski lider, Vučić mora sa više hrabrosti deklarisanu politiku prema BiH i RS, koja nije najjasnija, definisati na način koji će garantovati mogućnost funkcionalne BiH.

To svakako nije moguće bez zauzimanja poštenog odnosa prema nedavnoj prošlosti. Samo tako može steći legitimitet u regionu i u Evropi”, smatra Biserko.

Izvor: ATV