Hotel Lavina Jahorina

 

.

Spriječen teroristički napad na Dečane

Spriječen teroristički napad na Dečane

Četvorica naoružanih islamista uhapšeni sinoć ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani, saopštio iguman manastira Sava Janjić.

"Incident se dogodio oko 21 časa. Uhapšeni su došli pred ulaz u manastir u belom golfu registracije Uroševca (05).

U zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora nakon legitimisanja i pretresa vozila pronađeno je da su uhapšeni (četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dela Kosova: Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice) posedovali naoružanje (kalašnjikov sa tri okvira municije i pištolj).

U vozilu je takođe nađena i literatura islamističke sadržine", navodi se u saopštenju Save Janjića.

Dvojica od uhapšenih su imali bradu i obrijanu glavu kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste. Istraga je u toku.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju sigurno i da je ovaj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a koji obezbeđuje manastir od suštinskog značaja za bezbednost ovog objekta, svetske kulturne baštine Uneska.

U oktobru 2014. godine na dve kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKSH, a samo četiri meseca pre toga i grafiti UČK. Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano kao i kontrola celog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbednosnog rizika.

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata.

Samo jedan od napada je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na dve i po godine zatvora.

Izvor: BN