Hotel Lavina Jahorina

 

.

Šešelj traži ukidanje Haškog tribunala

Šešelj traži ukidanje Haškog tribunala

Srpska radikalna stranka zahtijeva da Srbija uputi inicijativu Savjetu bezbjednosti UN da Haški tribunal što prije bude ukinut i da se svi preostali Srbi vrate u Srbiju, rekao je danas lider radikala Vojislav Šešelj.

Šešelj je naveo da Srbija treba da traži da se u Srbiju vrate i oni koji su poslati na izdržavanje kazne jer su u najvećem broju slučajeva osuđeni bez ikakve krivice.

On je na konferenciji za novinare rekao da je general Zdravko Tolimir ubijen u Haškom tribunalu tako što mu nije pružena adekvatna i blagovremena medicinska pomoć i dodao da traži da Tolimir bude sahranjen uz sve državne i vojne počasti, bez obzira što ga je antisrpski Haški tribunal osudio.

Šešelj je rekao da je Tolimir uhapšen 2008. godine i u Hag doveden polumrtav, jedva se kretao i bio je u veoma teškom stanju, a pretrpio je nekoliko moždanih i srčanih udara, saopšteno je iz SRS.

"Haški tribunal se pre četiri meseca oglušio o zahtev Vlade Srbije da general Tolimir bude pušten u Srbiju radi lečenja i na taj način doprineo pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja, što je dovelo do smrtnog ishoda", naveo je Šešelj.

Šešelj je istakao da je Tolimir osuđen uprkos tome što nije bio sposoban da prati sopstveno suđenje i da se adekvatno brani.

"Stav srpskih radikala je da Zdravko Tolimir nije bio povezan sa zločinima koji su mu stavljeni na teret i da je bez ikakve krivice osuđen na doživotnu robiju", rekao je Šešelj.

Izvor: BN