Hotel Lavina Jahorina

 

.

Sud BiH osudio Almira Džinića na godinu dana zatvora

Sud BiH osudio Almira Džinića na godinu dana zatvora

Sud BiH juče je na jednogodišnju zatvorsku kaznu osudio Almira Džinića zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji, takozvanoj Islamskoj državi.

 

Optužnicu je zaradio u avgustu, a u njoj stoji kako je Džinić kao maloljetnik s porodicomi krajem 2013. otputovao u Tursku, s namjerom da dospiju na teritorij Iraka ili Sirije i pridruže se militantima ID.

 

Mladića je u Siriju odveo njegov otac Amir Džinić, vehabija iz sela Ošve kod Maglaja, koji je na ratište otišao početkom avgusta 2013., piše Slobodna Bosna. Mladićev otac u međuvremenu je kao ratni plijen dobio kuću i zemlju.

 

Krajem 2013. poslao je prijatelja Emira Ališića da mu dovede suprugu Emiru te njihovo devetero djece - najmlađu kćer Merjem koja je imala pet mjeseci, ali i dvadesetogodišnjeg sina Amera.

 

 

Po dolasku u Siriji Džinićevi sinovi Amer i tada 16-godišnji Almir upućeni su na vojnu obuku u trajanju od tri nedjelje. Pretpostavlja se da su nakon toga raspoređeni u neku od jedinica.

 

Amir Džinić je prije toga svoju 16-godišnju kćer Enesu udao za Emraha Fojnicu, koji je ranije oslobođen optužbi da je pomagao Mevlidu Jašareviću. Isti je osuđen na petnaest godina zatvora zbog napada na ambasadu SAD-a u Sarajevu.

 

Fojnica je do hapšenja sa roditeljima živio u Gornjoj Maoči, dok se u vehabijsko selo Ošve prebacio nakon izlaska iz pritvora. Godine 2014. je poginuo u Iraku. Nakon što je otišao na ratišta, Almir Džinić ušao je u redove ID te se tamo zadržao sve do jula ove godine.

 

Po povratku u BiH uhapsila ga je bosanska policija. Nakon izricanja presude zadržan je u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne. Kako je navedeno u saopštenju sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice.

 

Sud je pri izricanju presude vodio računa o činjenici da je Džinić u Siriju odveden kao maloljetnik te da je pobjegao s ratišta i priznao učestvovanje u terorističkim jedinicama Islamske države te izrazio kajanje.

 

Nezavisne novine