Hotel Lavina Jahorina

 

.

U akciji Iks uhapšeno devet lica

U akciji Iks uhapšeno devet lica

Službenici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ danas su slobode lišili devet lica u okviru operativne akcije kodnog naziva "Iks", usmjerene protiv organizovanog kriminala, saopštila je SIPA.

 

Akcija je provedena u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, policijskim službenicima Granične policije BiH, te ministarstava unutrašnjih poslova Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, a prema naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

 

U sklopu akcije izvršeni su pretresi objekata na 10 lokacija, a ova lica se sumnjiče da su se, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, udružili radi činjenja krivičnih djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi zajedno sa drugim njima poznatim licima od 2013. do 2016. godine na području BiH.

Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i savladavanjem većih prepreka, na naročito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila.

 

Otuđena vozila su skrivana na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su, uz novčanu naknadu, vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i Hrvatske.

 

Uhapšena lica sumnjiče se da su počinila krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, krijumčarenjem, zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja i teškom krađom.

 

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, postupajući tužilac Tužilaštva BiH donijeće odluku o daljem statusu lica lišenih slobode. Više informacija o rezultatima današnje akcije, javnosti će biti saopšteno naknadno, najavljeno je iz SIPA.

 

Srna