Hotel Lavina Jahorina

 

.

Prekretnica u srpskoj vladi: Prva žena premijer

Prekretnica u srpskoj vladi: Prva žena premijer

Mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić ušla je u vladu prošle godine kao nestranačka ličnost, a u kabinetu Aleksandra Vučića obavljala je funkciju ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

 

Posljednih mjesec dana, kada se u javnosti spekulisalo o imenu novog premijera, Brnabić je na pitanje da li bi bila na čelu vlade jednom prilikom rekla:

 

"Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čoveku koji me je doveo u taj tim i kome i kao predsedniku treba podrška".

 

Ranije je izjavila da ko god bude premijer - biće mu teško. Posljednja sjednica vlade kojom je predsjedavao premijer Aleksandar Vučić za nju je, kako je rekla, bila dosta emotivna, s obzirom da premijer, pored velikih uspjeha koje je donio vladi, uvijek iznenadi pozitivnim stvarima koje ne očekujete.

 

"Ja sam došla iz privatnog sektora pre devet meseci na poziv Vučića da bih bila u njegovom timu, realno sam došla u Vladu Srbije da bih radila sa njim i da bih bila clan njegovog tima. Jer, mislim da je u vladu uneo snagu, da donosi nepopularne, ali neophodne odluke, da zahvaljujući tome imamo fantastične uspehe koliko god neko kritikovao rad vlade", rekla je tada Brnabić.

 

Govorila je i o tome da je njena želja bila da Vučić ostane na mjestu premijera, ali da je njegova projcena bila da je važnija stabilnost države kao garant toga da će Vlada nastaviti sa nepopularnim ali preko potrebnim reformama.

 

Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju, te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

"Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: ‘Predsedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore…’ a ja sam odgovorio: ‘Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna''", rekao je tada Vučić.

 

Naveo je da u njenoj biografiji nema mrlje, da je to žena koja ima izvanrednu energiju i koja je mnogo učinila za sve nas, te da se veoma raduje zajedničkom radu. Gotovo svi elektronski mediji u regionu tada su prenijeli da je mandatar Aleksandar Vučić objavio prijedlog za sastav nove vlade, a dio medija je akcenat stavio na to da je za ministarku u budućoj vladi predložena Ana Brnabić koja, kako se navodi, ne krije da je homoseksualnog opredjeljenja. Prije dolaska na ministarsku funkciju bila je predsjednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

 

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Posjeduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

 

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

 

Bila je direktor kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia - CWS), gdje je radila na realizaciji investicije vrijedne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin. Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Americke agencije za medunarodni razvoj (USAID).

 

Bila je zamjenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

 

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapreduju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

 

Postaje član, a potom i predsjednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tijesnoj saradnji sa Vladom Srbije doprinijela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svjetske banke. Dobitnica je priznanja „Biznis dama godine" u kategoriji "Društveno odgovorno poslovanje" za 2013. godinu.

 

Tanjug