Hotel Lavina Jahorina

 

.

Banjaluka uvodi “nultu zonu” parkiranja

Banjaluka uvodi “nultu zonu” parkiranja

Parkiranje u najužem centru grada od 1. jula biće moguće u maksimalnom trajanju od najduže dva sata.

 

Uvođenjem tzv. „nulte zone“, koja se primjenjuje u brojnim gradovima u okruženju, predviđeno je da parkiranje bude vremenski ograničeno samo na najopterećenijim gradskim parkiralištima.

 

-U „nultoj zoni“ cijena parkiranja neće se mijenjati, ali će vozači svoja vozila moći da parkiraju najduže dva sata, nakon čega će morati da napuste parkiralište.

 

Radi se o najopetrećenijim parkiralištima u najužem centru grada, ukupnog kapaciteta 254 parking mjesta – istakao je v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Slaviša Sandić.

 

Nova „nulta zona“ parkiranja, obuhvata sljedeće lokacije, odnosno parkinge „Kraš“, „Palas“, kao i parking mjesta u ulicama Ivana Franje Jukića, Gajevoj i Milana Tepića (dio kod Parka „Petar Kočić“).

Na ovaj način će se direktno povećati obim parkiranja u centralnoj gradskoj zoni, omogućiti većem broju vozača da koriste parkiralište, smanjiće se bespotrebno kruženje po parkiralištu u potrazi za slobodnim mjestom kao i gužve u zoni parkirališta.

 

-Istovremeno, sa početkom uvođenja nove tarifne zone parkiranja, biće postavljena nova saobraćajna signalizacija, sa dopunskim tablama različitih boja koje će definisati zonu parkiranja.

 

Nulta zona će biti označena crvenom bojom, prva zona žutom, a druga zona zelenom bojom – kaže Sandić.

 

On je dodao da je u novoj zoni takođe omogućeno plaćanje parking usluge putem SMS-a na broj 083 5114. U gradu se trenutno parking naplaćuje na 61 parkiralištu i dvije javne garaže sa ukupno 4.700 mjesta.

 

ATV