Hotel Lavina Jahorina

 

.

Savjeti roditeljima: Kako bebu zaštititi od vrućina

Savjeti roditeljima: Kako bebu zaštititi od vrućina

Visoke temperature u posljednje vrijeme zadaju mnoge probleme građanima svih uzrasta.

 

Ipak, nisu svi jednako osjetljivi na vremenske promjene.

 

Često su najrizičnije kategorije najmlađi ili najstariji građani. U nastavku pročitajte savjete kako zaštititi bebe u periodu velikih vrućina.

 

Za vrijeme visokih ljetnih temperatura potrebno je bebu češće dojiti i pojiti prokuhanom ohlađenom vodom između obroka.

 

Bebu lagano oblačiti u garderobu od pamučnog materijala svijetlih boja.

Kada je riječ o šetnji, bebu u šetnju izvodite prije podne do 10 sati i popodne nakon 17 sati uz obaveznu svijetlu i mekanu pamučnu kapicu.

 

Bebe do navršenih 12 mjeseci života ne izlagati direktno suncu, malu djecu postepeno navikavati na sunce u kratkim intervalima od po 5 do 10 minuta, a nježnu bebinu kožu uvijek prethodno zaštititi baby kremom za sunčanje sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja.

 

Savjetuje se također da bebu tokom dana više puta osvježite u mlakoj vodi, mekanim frotirom dobro posušiti kožu, a pregibe i eventualni osip od vrućine tretirati baby puderom.

 

Vrele ljetne dane provoditi sa bebom u provjetrenoj prostoriji, dozvoljena je i upotreba klima uređaja koji će biti podešen na tri do četiri stepena manje od spoljašnje temperature zraka i postavljen na neutralnom mjestu, savjeti su stručnjaka navedeni na brojim stranicama o zdravlju.

 

N1