Hotel Lavina Jahorina

 

.

Danas je milosrdni svetac: Jednu stvar obavezno morate da uradite

Danas je milosrdni svetac: Jednu stvar obavezno morate da uradite

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Pimena Palestinskog, sveca koji je živio u Ruvi u vrijeme cara Mavrikija.

 

Pimen Palestinski je u mladosti bio pastir čiji su psi jednog dana napali nepoznatog čovjeka koji se našao u blizini stada ovaca.

 

Kako je još uvijek bio veoma mlad, Pimen se u tom trenutku nije najbolje snašao i nije na vrijeme spriječio pse koji su potpuno rastrgli čovjeka.

 

Iako se iskreno pokajao zbog svog grijeha, Pimenu je rečeno da je na sebe navukao gnjev Božiji i da će i njega kao nesrećnog čovjeka pojesti zvijeri, što se godinama kasnije i dogodilo.

Medutim, Pimenu je milosrđem Gospoda ipak oprošteno zbog njegovog grijeha, te je njegova duša zbog iskrenog pokajanja pridodata među prepodobne svece.

 

Ono što se Pimenu Palestinskom dogodilo 602. godine i danas služi kao opomena da se grijeh svakome može dogoditi, ali isto tako da mu se treba i oprostiti ako se iskreno pokaje.

 

Zato se vjeruje da se na današnji dan valja sjetiti svih onih sa kojima ste u svađi i izmirti se sa njima i oprostiti im, jer se vjeruje da ćete u suprotnom na sebe navući Božiji gnjev, kao i Pimen.

 

Takođe, valja uputiti mu ove reči:

 

“Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svijetu, sijajući svojim čudesima, Pimene oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.”

 

Telegraf