Hotel Lavina Jahorina

 

.

Sveštenik silovao dječaka, a kazna - samo društveno koristan rad!

Sveštenik silovao dječaka, a kazna - samo društveno koristan rad!

Katolički sveštenik sa područja Slavonije i Baranje osuđen je na godinu dana zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opšte dobro, uprkos činjenici da je silovao 15-godišnjeg dječaka koristeći njegovu emocionalnu nerazvijenost.

 

Tako će sveštenik odraditi 730 sati društveno korisnog rada, stoji u nepravosnažnoj presudi Opštinskog suda u Osijeku, javlja Glas Slavonije. U presudi se navodi kako rok u kojem će sveštenik izvršiti kaznu nikako ne može biti kraći od jednog mjeseca, ali ni duži od dvije godine.

 

- Sveštenik se optužnicom teretio da je u noći između 5. i 6. januara 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao dječaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku zavisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje. Nakon što je dječaku ponudio pivo, za vrijeme prijateljskog druženja, sveštenik je otišao u kupatilo za 15-godišnjakom, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u susjednu sobu i položio na krevet gdje je legao na njega i bez dječakovog pristanka ga silovao - piše Glas Slavonije.

 

Prema presudi, sveštenik je te večeri dočekao dječaka u 'bademantilu', nudio ga pivom dok su gledali utakmicu i tražio da ga izmasira. Potom ga je silovao. Nakon svega, dječak se pokušao ubiti, a istražiteljima je ispričao da, nakon što ga je silovao, sveštenik je dječaku rekao: "To znamo samo ti, Bog i ja".

Prema navodima iz optužnice, sveštenik se i ranije 'trljao' o dječaka ministranta dok su bili nasamo. Optuženi i osuđeni sveštenik na sudu je tvrdio da nije kriv, da je dječak njega proganjao i poljubio ga, ali da ga je on odbio. Sud u sveštenikove tvrdnje nije povjerovao. Dvije godine nakon ovog događaja sveštenik se navodno izvinio žrtvi.

 

Sveštenik je nekoliko puta premješten, ali iz biskupije tvrde kako to nema veze s prijavom dječakove majke.

 

Nakon što joj je sin sve ispričao u detalje, majka silovanog djeteta o svemu je obavijestila biskupiju, o čemu je na sudu posvjedočio i jedan visokopozicionirani sveštenik koji je potvrdio dolazak majke dječaka u crkvenu kancelariju.

 

On je na sudu rekao kako mu je majka bolesnog dječaka rekla kako smatra neprimjerenim druženje između svog sina i spomenutog sveštenika, ali da nije spominjala nikakve seksualne odnose. Iako je nepravosnažno osuđeni sveštenik u međuvremenu promijenio nekoliko župa, iz biskupije je objašnjeno kako njegov premještaj nema nikakve veze s prijavom majke žrtve, već s redovnim premještajima sveštenika.

 

(Glas Slavonije )