Hotel Lavina Jahorina

 

.

Beograd neće ukinuti potjernicu za Naserom Orićem

Beograd neće ukinuti potjernicu za Naserom Orićem

Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za bivšim ratnim bošnjačkim komandantom Naserom Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda, pišu "Večernje novosti".

 

List navodi da djela koja se Oriću stvaljaju na teret daleko nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić oslobođen pred Sudom BiH.

 

U tekstu se dodaje da je teoretski moguće da Srbija ne prizna konačnu presudu pravosuđa BiH, ukoliko ne bude zadovoljna, posebno ako bi se ispostavilo da je postupak protiv Orića u Sarajevu vođen samo formalno, kako ne bi bio izručen Srbiji.

U slučaju da Beograd ne prizna konačnu presudu, list navodi da bi se Oriću ponovo moglo da sudi u Srbiji, mada su ovakvi primjeri izuzetno rijetki, jer štete odnosima između zemalja.

 

U tekstu se napominje da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine vodilo protiv Orića istragu o mučenjima i ubistvima 2.000 Srba u srebreničkim selima između 1992. i 1995. godine i da je 2014. godine protiv njega i Hakije Meholjića raspisana međunarodna potjernica.

 

"Ako bi neka zemlja eventualno uhapsila Orića po srpskoj potjernici, Srbija bi morala da joj dostavi dodatnu dokumentaciju o djelima za koja ga goni", navodi list.

 

Izvor:Srna