Hotel Lavina Jahorina

 

.

Sudija koji je oslobodio Orića slao Srbe u logore

Sudija koji je oslobodio Orića slao Srbe u logore

Zbog njegove ratne biografije postoje i dvije krivične prijave iz 2001. i 2005. koje su otišle u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iz Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo, kaže za “Novosti” Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pri vladi Republike Srpske.

 

On dodaje da je sudija Maksumić u ratu radio u kasarni “Viktor Bubanj” gdje je sudio Srbima, a za vrijeme rata u dijelu ovog objekta je bio logor za Srbe.

 

“O njegovim presudama i torturama nad Srbima u logoru postoje i krivične prijave, ali stoje već više od deceniju u fioci Tužilaštva BiH”, kaže Kojić.

 

On kaže da je Maksumić i “ključni čovjek” u predmetu Orić, jer je 2009. potpisao rješenje o prebacivanju predmeta iz Okruznog tužilaštva Bijeljina u Tužilaštvo BiH na zahtjev Orićevog advokata Vasvije Vidović. U obrazloženju je naveo da je štetno da se u Bijeljini vodi postupak zbog bošnjačkih porodica koje su pretrpjele genocid u Srebrenici.

Kojić napominje da je to presedan u pravosuđu, jer inače prebacivanje predmeta traži Tužilaštvo BiH.

 

“Novosti” pišu i da su u tročlanom sudskom vijeću bili i sudija Staniša Gluhajić, sudija iz Tuzle, kao i Vesna Jasenković, koja je čitav rat provela u Sarajevu, gdje je poslije radila u opštinskom sudu.

 

(Tanjug, Večernje novosti)