Hotel Lavina Jahorina

 

.

OVO JE DRUGA STRANA PRIČE O ŽIVOTU NA ISLANDU

OVO JE DRUGA STRANA PRIČE O ŽIVOTU NA ISLANDU

Posle hvalospeva o životu na Islandu, stiže i drugačije mišljenje...

 

Ceo Balkan je juče pročitao tekst Hrvata koji je otišao da živi na Islandu, i hrvatskom poslaniku Goranu Aleksiću poslao hvalospev o ovom ostrvu, koji je ovaj objavio na svom Fejsbuku.

 

Goranu je, međutim, u toku dana stigla i reakcija na ovaj tekst. U reakciji jednog drugog Hrvata, koji se nije tako dobro proveo na Islandu, dominiraju sumorni tonovi.

 

Anonimni radnik je poslaniku hrvatskog parlamenta Aleksiću napisao da želi svojom pričom da demantuje radnika iz Hrvatske koji je napisao da je imao odlična iskustva na Islandu.

 

Prenosimo njegovu poruku u celosti:

 

"Island, drugo mišljenje!

 

Ima jedan negativan komentar o radu na Islandu, koji mi je preneo jedan čovek koga ne poznajem, pa istini za volju moram preneti i to, bez ikakvih intervencija u tekstu:

 

"Evo vam se javljam da demantujem tog gospodina sa islanda. Želeo bih ostati anoniman ako želite objaviti moj demant. Proveo sam pet meseci radeći na Islandu u gradiću blizu Rejkavika pa ću vam opisati moj deveti krug pakla.

 

Kao prvo nije istina da na prvoj plati ne plaćate poreze jer sam ja uredno platio 37 odsto.

 

Kao drugo plata blagajnica u supermarketima nije 3.000 evra već oko 2.000 čak i nešto manje i u pravilu vam tu rade deca od 16 do 18 godina, retkost je videti gospođu od 40 godina.

Treće, u banci vam ne daju izlistaj plate, a kad pitate u firmi oni vam kažu da banka to daje.

 

Četvrto, uopšte nisu ljubazni ni nasmejani, vrlo su mrki i ne bi vam pružili ruku za pomoći.

 

Peto, velika većina su notorni alkoholičari, a oni koji nisu leče se od alkohola.

 

Šesto, što se tiče posla, gore nego kod nas, ako imaš vezu dobićeš posao, ako ne, možeš ići kući. Svaki gradić ima svog šerifa koji vedri i oblači i ne cene dobrog radnika, kao ni u Hrvatskoj.

 

Sedmo, bez obzira na prividno dobar standard žive svi na kredit, od firmi do domaćinstava. Stanovi za iznajmljivanje su enormno skupi, ako ga uopšte nađete - 60 kvadrata košta 1.300 eura a prosečna plata je 2.000 eura. Kurs strašno varira tako da na pogrešan dan možete izgubiti i do 2.000 kuna.

 

Osmo, što se tiče birokratije, isto kao i kod nas - ako imate veze sve je moguće. Privremenu kenitalu dobijete za dva do tri dana jer bez nje nema isplate plate, a onu pravu kenitalu koju bi trebali dobiti za 30-ak dana ja sam dobio nakon 78 dana, to jest kad sam već bio u Hrvatskoj.

 

Deveto, putevi su im grozni - rupa na rupi. Kao narod su vrlo traljavi i šporki, oni kažu opušteni. Ne znam zašto se ta zemlja u medijima prikazuje kao obećana zemlja, jer to nije. Ljude je strah da pišu istinu jer se boje, verujte mi da je i gore od ovog što sam napisao.

 

Savetujem ljudima da idu na Island samo ako imaju nekog ko je proveo 10 godina na Islandu i to vrlo bliskog, inače se neće dobro provesti.

 

Izvor: kurir.rs