Hotel Lavina Jahorina

 

.

Ovako se pravilno jede bijeli luk

Ovako se pravilno jede bijeli luk

Bijeli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.

 

On je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci. U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa - spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost ćelija organizma. Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, pojasnila je nutricionistica Mateja Mrmić.

 

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

 

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

 

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.

 

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta. Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva.

 

Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

 

Izvor: Oslobođenje