Hotel Lavina Jahorina

 

.

Evo šta je po Ajnštajnu tajna sretnog života

Evo šta je po Ajnštajnu tajna sretnog života

Slavni fizičar, autor teorije relativnosti, 1922. je bio na turneji u Japanu, gdje je održavao predavanja. U to doba je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova se slava proširila i izvan znanstvenih krugova.

 

U Imperial Hotelu u Tokiju jedan mu je dostavljač donio pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Einstein nije imao sitniša, ali ga nije želio ostaviti praznih ruku, pa mu je predao dvije bilješke na njemačkom.

"Možda, budeš li imao sreće, ove će bilješke biti puno vrednije od napojnice", rekao mu je Einstein, tvrdi prodavatelj bilješki.

 

Na jednoj od bilješki, napisanoj na listu papari s logom Imperial Hotela, piše "miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspjehom".

 

Na drugoj bilješci, na bijelom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu "Gdje ima volje, ima i načina".

 

Aukcijska kuća Winner's je potvrdila autentičnost bilješki. "One nemaju znanstvenu vrijednost ali mogle bi pomoći u određivanju osobnih razmišljanja Einsteina, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti", ocijenio je Roni Grosz, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu.

 

Dvije bilješke će biti ponuđene na prodaju u utorak u kući Winner's u Jeruzalemu uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Einstein napisao pred kraj života.

 

Index