Hotel Lavina Jahorina

 

.

Konačno otkriveno šta je bilo "čudo" opisano u Starom zavetu

Konačno otkriveno šta je bilo "čudo" opisano u Starom zavetu

Naučnici veruju da se prvo pomračenje Sunca dogodilo pre više od tri hiljade godina što bi moglo da znači da smo konačno na pragu da dešifrujemo Stari zavet i “čudo“ koje se u njemu pominje. Veruje se da se pomračenje sunca dogodilo 30. oktobra 1207 godine p.n.e., za vreme vladavine egipatskih faraona Ramzesa II i njegovog sina Mernepta.

 

Pomračenje sunca se pominje u Starom zavetu kada je Jošua, sin Nunov, vodio ljude do izraelske oblasti Kanan, danas moderni Izrael i Palestinu.

 

Moleći se Jošua je zamolio sunce da bude stabilno i objasnio kako je sunce stajalo mirno, a Mesec se zaustavio dok se nacija svetila neprijateljima.

 

Profesor ser Kolin Hamfri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da prevod Starog zaveta na moderni engleski nije dobar.

“Ako se vratimo na originalni hebrejski tekst, možemo lako shvatiti da se radi o pomračenju sunca koje je, prirodno, u tom trenutku prestalo da sija“, kaže on.

 

Profesor Hamfri i njegov tim su potom počeli da računaju da li se baš u to vreme dogodilo pomračenje i utvrdili su da je jedino vidljivo pomračenje iznad Kanana bilo 30. oktobra 1207. godine p.n.e.

 

“Pomračenja sunca su se koristila kao odrednica za događaje u antičkom svetu. Uz pomoć ovih novih kalkulacija konačno znamo i kada je tačno vladao faraon Mernepta, od 1209. ili 1210. godine p.n.e, a prema odavno poznatim spisima zna se da je njegov otac Ramzes Veliki vladao od 1276. do 1210. godine p.n.e“, zaključuje.

 

Izvor: b92