Hotel Lavina Jahorina

 

.

I "Severna Katalonija" želi nezavisnost od Francuske

I "Severna Katalonija" želi nezavisnost od Francuske

U nedelju je oko 2.000 stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom "Mi smo Severni Katalonci, želimo da odlučujemo", mašući katalonskim zastavama.

 

Objašnjenje zašto bi hteli da se ujedine s Katalonijom je što se ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo istorijski deo Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659, posle rata između Francuske i Španije koji je počeo 1635. u sklopu Tridesetogodišnjeg rata.

 

Francuska je ovim sporazumom anektirala takozvanu Severnu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas, navodi “Indeks”.

 

Prema popisu stanovništva iz 2011, ova francuska regija ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika regije, iako većina stanovnika govori francuski.

 

Za razliku od Katalonije, ova regija nema autonomni status, ali ime Severna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se koristi u nezvaničnom kontekstu.

Protesti u Severnoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirenejskog sporazuma, a zahtev demonstranata mogao bi da krizu zbog katalonskih težnji ka nezavisnosti proširi i na Francusku.

 

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji.

 

Podsećamo, Katalonija je nakon referenduma o nezavisnosti koji Madrid nije priznao proglasila nezavisnost, nakon čega je španska vlada aktivirala Član 155 Ustava i smenila katalonsku vladu, ali nije ukinula autonomiju pokrajine. Katalonski lider Karles Pućdemon nakon toga otišao je u Brisel, a njemu i njegovim ministrima preti se suđenjem zbog pobune.

 

Katalonsko proglašenje nezavisnosti nije priznala nijedna svetska sila i međunarodna organizacija.

 

Izvor: Tanjug